50 млн. лева на година за зелените ” Октоподи”!

50 млн. лева на година за зелените ” Октоподи”!

Image_5332589_302

Какво написаха десетки жители на Банско и региона и 9 организации в писмо до премиера Бойко Борисов

По 50 млн. лева на година, или 250 млн. лева за една петилетка – толкова пари е получили група зелени самозванци, която води война срещу българските региони и българския туризъм. Това се казва в писмо на коалиция “За да останат хора в България”, изпратено до премиера Бойко Борисов. В сдружението участват представители на всички основни браншове в туризма, спортисти, ветерани, служители в тези сфери от Банско и региона.

От коалицията казват в писмото, че псевдоеколозите спрели проекти за над 3 милиарда лева, обезлюдили цели общини, отнели хляба на стотици хиляди хора, а само от областите в Рила и Пирин изселили десетки хиляди граждани.

Въпросната група усвоявала милионите чрез проекти за броене на гъски, развъждане на лалугери, местене на лешояди, гонене на миди, бране на билки, събиране на изпражнения на мечки и какво ли още не.

От коалицията твърдят, че взетите 250 млн. лева не са допринесли с нищо за природата на България – голяма част от парите били откраднати, а ефектът от проектите е нулев. Нито въздухът станал по-чист, нито водата – по-бистра, нито биоразнообразието станало по-разнообразно. С част от парите въпросните хора финансирали и ударите срещу българските региони и туризъм. От коалицията предупреждават Борисов, че с част от парите са финансирани и удари срещу правителството, а кабинетът бил изправен пред зелена олигархия.

9 неправителствени организации – РК “Банско-Разлог”, сдружение “Мото дружина Банско”, сдружение “Ски клуб Банско”, “Сдружение за планинарство Николай Проев-Пройката”, сдружение “Алпийски спортен клуб на ветераните в Банско, Съюз на туристическия бизнес, гражданско сдружение “Бъдеще за община Банско”, “Сдружение на занаятите Банско-1927”, сдружение “Ски клуб Юлен”, искат от Борисов да спре поръчките на зелените след реакцията му за други търгове и конкурси. Очевидно е, че само вие можете да решите и този въпрос, не искаме да вярваме на слухове, че сте се уплашил от шепа рекетьори, обръщат се от коалицията към Борисов. И посочват, че зелените се хранят години на гърба на държавата и не внасят в хазната нито лев.

“Господин премиер, вече 10 години ходим по министерства, агенции, комисии и къде ли още не. Правим протести, обсъждания, кръгли маси. Решение няма. Писахме апели, молби, жалби, но отникъде не дойде помощ. Само празни обещания, след който се завръща старият зелен рекет, финансиран с държавните пари. С парите на народа”, се казва в писмото на “За да останат хора в България”.

“И ние като вас имаме деца и внуци. Ние отглеждаме тях, а не разни лешояди, лалугери и мишки

Няма лошо стриктно да пазим природата, напротив. Но над всичко е човекът, нормалният живот, поминъкът, бъдещето на народа”, казват още от коалицията.

Хората от Банско и региона настояват премиерът да съдейства за решаване на проблемите в ски зона Банско. “Не вярвайте на зелените лъжци и манипулатори. За каква олигархия в Банско става дума, щом 10 г. в ски зоната се наливат милиони частни инвестиции, два пъти повече от предвиденото в концесионния договор. В Банско се инвестира дългосрочно в бъдещето на държавата, а не се черпи от хазната”, обръщат се към Борисов от коалицията.

Парите, които усвояват “еколозите”, идвали чрез привидно напълно законни проекти. Но запознати с печеленето на поръчките им твърдят, че се действало по програми чрез подставени лица в екоминистерството или чрез възложители от западни държави, основно в Швейцария. Проектите били така структурирани, че отчетността да е практически невъзможна – например броят се птици, развъждат се лалугери, местят се лешояди от една планина в друга, правят се гнезда за морски птици и др.

В тези проекти досега обаче нямало нито един, който да е насочен към истинска екология или срещу производства и дейности, убиващи трайно природата. Това будело съмнение, че има стопанско-политически кръг, който плаща, за да не бъде закачан. Така цели замърсяващи производства оставали “извън карантината”.

Най-често това са рекет, очерняне, клепане в чужбина, предизвикване на проверки, които се оспорват, ако не бъдат открити нарушения. Прибягвало се дори до изнудване на правителството със стачки, ако не спре развитието на даден бизнес. Това обаче може да съсипе развитието на цели региони, хората постепенно се разбягва, идва миграцията и демографската криза, смятат вносителите на писмото.

Според тях в последните години това е ясно видно в Банско, където има условия за световен курорт, но поради липсата на втора кабинка развитието на ски зоната буксува. В същото време концесионерът там не ползва държавно финансиране и инвестира двойно повече от предвиденото в договора.

Кандидатстването на зелените за финансиране с проекти, които обръщат внимание на сериозните проблеми в екологията, правело невъзможно усвояването на голяма част от отпуснатата сума, твърдят експерти. Според тях, ако бъде защитен проект, чиято цел е дадена организация да се пребори за поставянето на сероочистваща инсталация на комините, от парите можели да бъдат отклонени 10%.

Правело впечатление, че срещу нарочен за удари бизнес се изсипват всякакви позволени и непозволени средства.

Но ако проектът е примерно за отглеждане на планински кеклик, какъвто реален случай съществува, за инвестиране отивали 10% от отпуснатите пари, а останалите можели спокойно да бъдат прибрани в джоба на изпълнителя

Освен това според коалицията т. нар. екозащитници работят без надзор и контрол. Ако случайно някой постави въпроси за ефективността на проекта, този, бил атакуван като враг на природата.

Запознати с процеса на печелене на поръчки твърдят, че въпросната група еколози има трайни отношения с администрацията на българските министерства, агенции и кметства. Те успели да си завоюват място на непреодолим фактор при обществени поръчки, оценки и участие в комисии. Така на практика вече бил създаден затворен стопански кръг – кандидатстват за проект, който се оценява, контролира, отчита от техни хора, като накрая всички си поделят парите. Рядко администрацията се обявявала против тази схема, което пораждало съмнението, че чиновници също са на хранилката.

В крайна сметка се оказвало, че голяма част от парите за опазване на околната среда се крадат, а ефектът от проектите е нулев. Група зелени обаче превърнала екологията в спестовна касичка без никакъв реален ангажимент за природата. На фона на недостига на пари в бюджета псевдоеколозите усвоявали бюджет, който се равнява на парите, които държавата дава годишно за спорта или културата (по около 60 милиона на министерство). Така зелените извличили дивиденти за себе си, усвоявайки публичен ресурс, без да внасят данъци, осигуровки, без да създават нови работни места.

Натрупаните средства превръщат въпросната екологична група в доста креслива, но без да има чувствителна поддръжка в обществото. Резултатите показват, че зелените партии имат общо около 0,1-0,2% тежест на избори. От акциите им ставало ясно, че са в състояние да оргинизират максимум 10 хил. души чрез социалните мрежи, които да изкарат на някоя манифестация.

Икономически наблюдатели определят действията им като като на мутрите от 90-те – те застраховат, те казват кой къде ще има бизнес, с колко ще се откупва и прочие. Можело вместо отпаднали преди време лепенки “СИК” и “ВИС” сега да се слагат “зелените индулгенции” на тази група.

Запознати със спечелените проекти твърдят, че зелената олигархия всъщност е от няколко семейства, които си разпределят милиони левове публичен ресурс.

Нова коалиция срещу рекета на зелените

Hовата коалиция “За да останат хора в България” е създадена от представители на всички основни браншове в туризма – хотелиери, ресторантьори, ски учители, спортисти, ветерани, служители в тези сфери от Банско и региона.

От коалицията посочват, че като местни жители от дълги години очакват развитие на държавната политика в името и за интересите на гражданите. Като представители на средната класа, на която се крепи всяка нормална държава, от организацията посочват, че благодарение на данъците им оцеляват пенсионерите, а хазната прибира от печалбата им, за да разпределя нататък. Ние не сме богати, но успяваме да живеем благодарение на труда и предприемчивостта си, казват от коалицията.

Вече 10 г. обаче Банско и регионът били обречени на упадък заради войната, която псевдоеколозите са обявили на всяка стопанска инициатива в държавата. От коалицията посочват, че напоследък много се говори за спиране дейността на олигархията в България и че подкрепят тези усилия. Защото олигархията не внася, а източва държавен ресурс в ущърб на хората. И било крайно време да се назове едно особено лице на българската олигархия – малката, но креслива група псевдоеколози, които били огледален образ на непрестанното източване на европейски и национален ресурс. От коалицията допълват, че за разлика от българските пенсионери, деца, болници и училища, зелените пеликани са истински милионери, за чиито приходи средният българин може само да мечтае.

28.02.2016 20:15; 24 часа

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply