Юбилейната 40-та IWA OutdoorClassics, Nurnberg

 

Четиридесет години  IWA

Тази година на най-представителната и престижна  изложба в Европа за ловно оръжие, боеприпаси, оборудване и всякакви други свързани с тях продукти навърши 40 години.
Трябва да си призная, че пристигайки на изложението,  очаквах да присъствам на един голям празник със салюти и фойерверки, особено като си припомним как бе отбелязана 35-ата годишнина с раздаването на  официалните лица и журналисти  на бутилки с юбилейно шампанско а на посетителите -  лазерно гравирани ябълки с надпис IWA 35 Years. Честването на 40-годишнината обаче премина скромно и почти назабележимо. На откриването бяха раздадени  юбилейни значки и с това всичко приключи.

На тазгодишното изложение бяха представени многобройни оръжейни фирми и компании свързани лова и туризма и свободното време, представящи своите продукти и стоки на над 1000 щанда. Да се разгледа всичко е практически невъзможно дори да обикаляш от сутрин до вечер. Изложбените площи са огромни: 8-те изложбени павилиона са разположени на площ от около 70 000 кв.м. а самите щандове и витрини са с площ около 40 000 кв. м. Интересно е, че процентът на домакините от Германия бе едва 35% от изложбена площ, а останалата част е запълнена с участници от почти всички краища на света. Посетителите от Германия, също бяха малка част от общия брой посетители на изложението.

Германците винаги са се славели със своята стиснатост. Вероятно и поради тази причина живеят по-добре от нас погледнато статистически. В изложбения център в който се провежда ежегодно IWA се провеждат и други изложби и поради тази причина организаторите добавят постояно нови павилиони. За добрата организация и незатихващия интерес към тези изложби, свидетелстват постояно увеличавищият се брой посетители и увеличения брой щандове на изложители.

 

Малко история: Първата IWA е организирана преди 40 години през 1973г. Първоначално изложителите са били само 100. В началото е замислена като ловна изложба на оръжия и оборудване а след това биват добавени продукти и услуги от свързани с лова и туризма области. Днес тук има не само ловно оръжие и боеприпаси но и разнообразно оборудване, свързано с пътуване, отдих и развлечения сред природата.

В крайна сметка новостите не бяха толкова големи, колкото може да се очаква от една такава юбилейна изложба. В по-голямата си част са направени-козметични промени, не променящи стоките.
Вероятно производителите са преценили, че е по-добре да развивият качеството на добре познатото и доказало се старо, вместо да залеят пазара с нови стоки, които обаче сами по себе си само вариант на едно и също изделие.
Следващата иложба ще бъде проведена от 7 до 10 март 2014 г. в Нюрнберг.

 

header-ENG

Включете се в дискусионния форум за този пост

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply