Топ 10 на дивите плажове на 500 км от София

Топ 10 на дивите плажове на 500 км от София

Да свършиш работа и само след два часа да се озовеш на див плаж далече от шума на града. Доскоро това правеха хората само на изток, близо до Черноморието, където май не останаха и много такива пусти места. С отварянето и на най-новото ГККП към Гърция – през прохода Маказа, вече може и дори хората в Златоград да се озоват за по-малко от два часа на някой див плаж. Такива има много по Северното Беломорие. И може да се видят дори докато се шофира по главното шосе. От него нерядко тръгват малки черни пътища, които водят до красиви и спокойни плажове. При всички водата е кристално чиста, пясъкът е златист. Паркингът, разбира се, е голям и безплатен. И най-важното – няма много хора и човек може да си почине. У нас това го има май само на две места.

Силистар

 

1. Силистар

На 5 км южно от Синеморец се намира Силистар – един от най-красивите заливи и от малкото останали девствени плажове по Черноморието. След отбивката от главното шосе по него се стига през черен път, който минава през гора. Има голям паркинг. Плажът е с дължина около километър и ширина около 50 метра. Ивицата е покрита със ситен златист пясък, а морето става дълбоко постепенно.

Силистар е защитена местност от 1992 г., затова по дюните и скалите все още могат да се видят птици като черен щъркел, скален орел, а на плажа – красивата пясъчна лилия. Тя вирее само в най-чистите плажове.

 

Крапец

 

2. Крапец

Едни от малкото диви дюни на Черно море са в Крапец, Североизточна България, много близо до границата с Румъния. Плажът е огромен – дълъг е около 7 км – започва от нос Крапец и завършва далеч на север при нос Карталбурун.

Самото село Крапец не е курорт и не е пренаселено. Има няколко магазина и една кръчма, а на плажната ивица няма никакви хотели.

Истината е, че понеже Крапец е едно от малкото останали девствени кътчета по Черноморието, и то се пренаселва през летните месеци. Ще намерите спокойно място, ако продължите към Дуранкулак. По пътя натам има много диви плажчета, където морската вода е чиста, а дъното е с пясък. Нерядко делфини да доближават до самия бряг.

В Гърция повечето плажове нямат вход, не се плаща за шезлонгите и за чадърите на пясъка. Задължително има голям паркинг, както и душове и кабинки за преобличане. Много вероятно е единствените пари, които харчите там, да са само за тоалетна.
Дивите плажове в Гърция се виждат често от шосето. Така че трябва само да вземете някоя отбивка от главния път и ще се озовете на някой.

Керамоти

 

3. Такъв е и Керамоти

Макар и малко градче, което навремето е било общински център, няма тълпи с туристи и огромни хотелски комплекси. Пясъчната ивица е дълга 9 км и на места е широка 100 метра. Целият район е малък полуостров, който се врязва на около километър в Егейско море.

Керамоти е най-близко разположеното селище от континентална Гърция до остров Тасос. Затова има пристанище, откъдето редовно пътува ферибот до острова. А няма нищо по-диво и красиво от малките заливчета на Тасос.

Плажовете са с фин златист пясък, а водата е чиста и тюркоазеносиня. Има над 1000 чадъра и 4000 шезлонга, разпределени в четири зони.

Мястото е много подходящо и за риболов, за който не се изисква билети.

Моливоти

 

4. Плажът Моливоти

Само на 98 км от Златоград е плажът Моливоти. Той носи името на малък полустров, заобиколен от две езера и морето. Ивицата не е толкова голяма – има няколко неорганизирани плажа. На тях няма шезлонги, а само дървени чадъри. Плажовете са с пясък, но има и големи скали, при които морското дъно е с камъни. Забранено е обаче да се ползва за къмпинг. Но може да опънете през деня малка палатка, с която да си пазите сянка.

 

Синакси

 

5. Синакси

Пътят до плажа отнема не повече от час и половина, ако началната точка е Златоград. Синакси се намира в естествен залив и е един от многото плажове между големите курорти Александрупули и Фанари.

До него се стига с високопроходима кола, защото пътят минава през скали, но и гори от маслинови дървета. Плажната ивица е с камъни, не с пясък. Затова покрай плажния чадър вземете със себе си и гумени обувки за морето.

Синакси е най-близката континентална точка до красивия остров Самотраки. В него има 35 километра с плажове, застлани с дребни камъни.

Каламици

 

6. Каламици

Точно на върха на Ситония – средния ръкав на Халкидическия полуостров, се намира малкото селище Каламици. Пътят до него от Кулата отнема не повече от 3 часа, защото е около 270 километра.

Каламици е на брега на красив залив и е обсипан с много плажове, всички с чист златист пясък. Мястото е подходящо за къмпинг, защото има бани с отделни кабинки с душ и тоалетни. Има достатъчно места за палатки, но и сглобяеми дървени къщи, които се дават под наем.

 

Алхада

 

7. Портокали и Ахлада

В югоизточния край на Ситония се намира малкото селище Сарти. До него се стига за малко повече от два часа от граничния пункт Кулата. Няколко километра на север от Сарти са разположени два изключително красиви, а и диви плажове – Ахлада и Портокаловият плаж. И до двата се стига през отбивка на главния път, който минава през Ситония. В Ахлада има два залива, като в по-големия се намира къмпинг със същото име. Тук има бетонен вълнолом, който пази по-големия плаж и се ползва като пристанище за местните риболовни лодки. Ивицата е със златист до бял пясък, а морската вода е чиста и спокойна. Хората отиват на къмпинг там с каравани, кемпери или палатки.

Близо до Ахлада е друг див плаж – Портокали или Ориндж бийч. Истинското му име е Кавуротрипес и в превод от гръцки означава рачешки дупки. Плажът лесно се открива, защото на главния път има табели. След отбивката за Портокали пътят е черен и стръмен. Той води до паркинг, от който се вижда плажът. До него се стига само пеша.

Портокали е с варовикови скали, по които може да се сложат хавлиите. Дъното на морето е пясъчно, а водата е небесносиня. Тук има шезлонги и чадъри.

 

Марония

 

8. Районът Марония

Областта е разположена в югоизточната част на Родопите, така че е много близо до българската граница през прохода Маказа. Тук се намира и селото Марония, от което има гледка към морето. Ако продължите по главния път и се отправите към Порто Лагос, ще видите как отстрани на шосето изникват един след друг плажове със златист пясък и кристално чиста вода.

Освен диви има и стопанисвани – Имерос с плитките води и широката пясъчна ивица, Профитис Илияс (от гръцки – Пророк Илия), Крионери, в който има и детски кът.

На края на пътя се стига и до дивия Мармарица, който е подходящ и за плуване, и за риболов. До него се отива по черен път, но има табела, която показва накъде да се движите.

 

Олимпиада

 

9. Скритите плажове след Олимпиада

Малкото градче на час и половина път от Кулата отдавна е популярно като място за почивка на много българи. Плажната ивица е дълга и пясъчна и никога не се пренаселва.

Но истинска почивка от шума и хората може да се намери малко след него – след крепостта там са разположени малки диви плажове, скрити в заливи. Водата в тях е изключително чиста, а на места ситният пясък се редува с камъни. В някои от плажовете е дълбоко, а в други може да се върви доста навътре, преди водата да стигне до раменете.

 

Криарици

 

10. Плажът Криарици

Наричат го Плажа на Забравения град. Местните разказват, че на това е място било предвидено да се строи комплекс. Но след като са направени пътища, канализация и водоснабдяване, се разбира, че мястото попада в защитена зона и не може да се строи върху него.

Криарици е един от най-скритите и неизвестни плажове на Халкидики. До него се стига по черен път, отбиващ се от главното шосе, което обикаля Ситония.

Със спускането към морето малките черни пътища се размножават, докато заформят истински лабиринт. Преминаването му обаче си заслужава. Плажът е доста пуст, с невероятно фин пясък и кристална вода.

24 часа.

 

 

1 Comment

  1. Петър Петров казва: -

    Керамоти е прекрасно местенце. гарантирано от личен опит

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply