С „Детско риболовно училище” на язовир “Сопот” стартира новия риболовен сезон в Ловешко

Изпълнителният директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов даде старт на риболовния сезон 2013 г. на язовир „Сопот”. Ловно рибарските съюзи Ловеч и Троян, под егидата на ИАРА и патронажа на вестник „Рибар” и списание „Лов и риболов” организираха на стената на язовира състезание по риболов за деца с мото „Детето риболовец може и без дрога”. В състезанието взеха участие още две групи ,жени и мъже.

Детското състезание беше под формата на риболовно училище, а Димитър Куманов от Риболовен клуб „Балканка”  подробно запозна малките въдичари не само с тънкостите в риболова, но  и с правилата на  европейската норма в риболова „NO KILL” /не убивай/ популярна в България като „ ХВАНИ И ПУСНИ”. Така децата разбраха, че риболов не означава на всяка цена пълен живарник с риба, а преди всичко – спорт за релакс и досег с красивата природа на България.

Състезателите в категориите на мъжете и на жените дадоха пример на по-малките за риболовни умения, дисциплина и спортсменско отношение към рибата. Тяхното състезание беше регионален турнир и най-добрите получиха покана за участие в Националния турнир за купата на НЛРС-СЛРБ, който ще се проведе през септември.

Надпреварата протече под зоркия поглед на главния съдия от специализираната мобилна група на ИАРА София г-н Антон Тошев. И в трите  категории първите места бяха окупирани от Троянци. Крайното класиране е както следва:

Деца

Светослав Точев – 960 г

Венцислав Иванов – 760 г

Димитър Тодоров – 740 г

Мъже

Любомир Венков от Троян – 2 180 г

Радослав Георгиев от Ловеч – 1 520 г

Данаил Конански от Троян – 920 г

Жени

Татяна Чавдарова от Троян – 1 220 г

Велислава Чавдарова от Троян – 960 г

Мариела Богоева от Ловеч – 660 г

Наградите за децата бяха връчени от изпълнителния директор на ИАРА д-р Драгомир Господинов и от Мир Богоев, експерт-координатор в НЛРС-СЛРБ.

Класиралите се на първо, второ и трето място, получиха от ИАРА  грамота, раници и въдичарски комплект, както и тениски с надпис „Хвани и пусни!”, шапки, козирки, линийки за измерване на улов и цветни плакати с ихтиофауната на България.

Наградният фонд за състезанията беше осигурен от ИАРА, ЛРС Ловеч,  Троян и НЛРС-СЛРБ. Състезателите се радваха на разнообразен улов от кефал, костур, шаран, платика, уклей, каракуди и безброй  много др.риби. Специалистите, които преглеждаха улова, направиха извод, че рибните популации в язовир „Сопот” се възстановяват и увеличават.

След края на състезанието се проведе „Еко акция” и всеки участник почисти риболовното си място от отпадъци и опаковки от стръв.

ИАРА

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply