Съоснователят на „Грийнпийс” д-р Патрик Мур: Много еколози днес са интелектуално фалирали и пълни лицемери

Съоснователят на „Грийнпийс” д-р Патрик Мур: Много еколози днес са интелектуално фалирали и пълни лицемери

Image_4477382_407

ГЕОРГИ БОЙКОВ, Форумнюз

Ето и интервюто, което екип на Форумнюз направи по поръчка на „Труд” с д-р Мур:

- Д-р Мур, може би ще се учудите, но през последните дни вашето име предизвика полемика в общественото пространство и медиите у нас. Вече сте запознат с казуса, затова нека започнем с въпросите. Вие съосновател ли сте на „Грийнпийс”, или не?
- Да, съосновател съм на “Грийнпийс”. Като докторант по екология през април 1971 г. се присъединих към Don’t Make a Wave Committee. Това беше още преди групата да се нарече „Грийнпийс”. Помогнах да планираме първата кампания през 1971 г. и бях член на екипажа при пътешествието от Ванкувър през Тихия океан, за да изразим протеста си срещу опита с американската водородна бомба в Аляска. За период от 15 години бях начело на ръководството на „Грийнпийс” и лидер при провеждането на многобройни кампании. „Грийнпийс” ме признаваше като съосновател на движението до февруари 2007 г. Вярвам, че те отстраниха името ми от списъка на основателите си поради факта че се обявих в защита на ядрената енергия . За да не съм голословен, ви показвам снимки от два уебсайта на „Грийнпийс”. На тях ясно се вижда, че името ми още е в графата с учредителите на организацията.

- С какво се занимавате в момента?
- Главният ми проект днес е кампанията Allow Golden Rice Now. Тя цели да предотврати ослепяването и смъртта на 2 милиона деца годишно, предизвикани от дефицита на витамин А. Работя и за насърчаването на научния подход към енергетиката, климата, селското и горското стопанство, минната промишленост и други отрасли. Тези сектори са основата за нашето оцеляване като цивилизация. В „Грийнпийс” са против добива на всякакъв вид природни изкопаеми и горива, ядрената енергетика, водноелектрическата енергия, всички минно-геоложки дейности, прилагането на биотехнологиите в селското стопанство. В голяма степен са против лесовъдството и така нататък. Ако ние действително направим това, за което те се застъпват – живот без никакви природни изкопаеми, горива и нулеви емисии, това би означавало унищожаване на нашата цивилизация или в най-добрия случай връщане назад с 10 000 години – преди човечеството да е започнало да изсича горите, за да засажда и отглежда храна. От „Грийнпийс” се опитват да наложат колективно смъртно наказание на човечеството. Аз съм твърдо решен да се боря против това. Днес „Грийнпийс” и голяма част от останалите „зелени” по света описват хората като врагове на планетата Земя. Това противоречи на първоначалната цел на „Грийнпийс” и е разрушително за цивилизацията. Аз трябваше да напусна организацията след 15 години работа в нея, когато моите колеги, които дори нямаха основни познания в областта на науката, решиха да започнат кампанията „Забрана на хлора в световен мащаб”. А този елемент е един от най-важните за общественото здраве и медицина. Не можах да ги убедя, че грешат и затова си тръгнах.

- Какво смятате за днешната дейност на „Грийнпийс” и другите големи природозащитни организации – като WWF например? Одобрявате ли това, което вършат?
- Абсолютно не одобрявам. Освен когато наистина има усилия да се защитят определени екосистеми. Днес “Грийнпийс” и WWF насърчават създаването на програма, която действително може да унищожи човешката цивилизация. Ако следваме „Грийнпийс” и прекратим добива на полезни изкопаеми и природен газ, най-малко половината от населението ще загине, а другата половина ще унищожи всички останали дървета, като ги използва за огрев, добив на енергия и приготовление на храната си. „Грийнпийс” и много от останалите днешни „еколози” проповядват края на цивилизацията . Те се противопоставят на ядрената енергетика и водноелектрическата енергия въпреки факта, че това са единствените технологии, които могат да заменят добива на подземни богатства. Това доказва, че целта им не е да намерят решение на така наречения „апокалипсис на климата”, а да печелят пари за кампаниите си, основавайки се на страх и вина. Защо те, като еколози, все още продължават да използват полезни изкопаеми и горива? Защо Куми Найдо (изпълнителният директор на “Грийнпийс” – б.а.) каза, че няма проблем известните личности да използват полезни изкопаеми и горива, стига да подкрепят „Грийнпийс”? Това са интелектуално фалирали личности и пълни лицемери .

- В България през последните години зачестиха организираните протести с мотив защита на околната среда, а в същото време екологичените организации печелят повече от добре? Така ли е в цял свят?
- Разбира се. У вас не се случва нищо ново. Главната цел на така наречените еколози по света, а явно и във вашата страна, е печалбата на пари, разширяване на политическото влияние, и, разбира се – повече власт. Това заблуждава обикновените хора какви са истинските природозащитни ценности.

- Как модернизацията може да влезе в хармония с природата?
- Има много неща, които можем да направим . Да засаждаме повече дървета и да използваме повече дървен материал, който е най-големият възобновяем ресурс на земята. Широко използване на ядрената и водноелектрическата енергия, прилагане геотермални термопомпи в строителството – за отопление и охлаждане, а също и за топла вода във всички сгради. Изграждане на енергийно ефективни сгради, подобряване на горивната ефективност в транспорта.

Труд

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply