Първото училище по безмоторно летене у нас е открито в Брезник

Първото училище по безмоторно летене у нас е открито в Брезник

792-2015-2

Няколко фотоса, притежание на Общински исторически музей -Брезник, припомнят за първото училище по безмоторно летене в България.

Реячи

   Открито през 1935 г. в нашия град, то носи гордото наименование „Рилски Орел“. Обучението се провежда в местността „Бърдото“ от 20 август до 14 септември 1935 г. Училището е организирано и открито от майор Георги Дреников. Реализирани са 1535 полета и 35 ученици вземат успешно изпита си.

Безмоторното летене е най-лесният и най-бърз начин по онова време за обучаване на моторни летци.

Първото олимпийско отличие по този спорт е спечелено от майор Дреников на XI-ата Олимпиада в Берлин през 1936 година. На 4 август с полски безмоторен самолет „Комар“, кръстен „Рилски Орел“, той завоюва бронзов медал. Безмоторното летене не е считано за олимпийски спорт, но тъй като е германски национален спорт, на победителите са връчени олимпийски отличия.

В зората на безмоторното летене най-високото отличие получено от български спортист е сребърния медал на майор Георги Дреников, завоюван на Първото световно първенство по безмоторно летене през юли 1937 година във Васеркупе – Германия.

След Втората световна война планерният спорт е застъпен широко в аероклубовете към ДОСО /Доброволна организация за съдействие на отбраната/ за обучение на спортисти във въздушните спортове. За първоначално обучение и високо спортно майсторство са използвани предимно полски и чешки планери.

В края на ХХ век структурите за обучение са закрити и тази дейност се провежда от създадени частни школи-клубове за въздушни спортове.

Снимките на ОИМ-Брезник, запечатали началото на въздушния спорт безмоторно летене у нас, са дарение направено от Иван Г. Дреников – син на майор Георги Дреников, чиято майка е родена в Брезник.

Така е било

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply