Проект на нова система за издаване на ловни документи беше обсъден на Ловния съвет към ИАГ

Проект на нова система за издаване на ловни документи беше обсъден на Ловния съвет към ИАГ

Проект за издаване и презаверка на нови ловни документи беше представен и обсъден по време на провелия се Ловен съвет към Изпълнителната агенция по горите. Той е разработен от екип на Агенцията и предвижда ловният билет, членската карта и удостоверението за подборно ловуване да се издават под формата на един документ, представляващ пластика. По този начин и трите документа ще бъдат обединени в един и ще се улесни административно издаването им, тъй като това ще става само на едно място – в съответната регионална дирекция по горите. Презаверката на членството и ловния билет за съответната година също ще става на едно място – в съответното ловно сдружение, чиито служител ще отбелязва данните в информационна система. Чрез новия единен документ ще се повиши и ефективността от извършваните проверки на ловците. Контролът по валидността на ловните документи и заверките към тях ще може да се осъществява по електронен път чрез мобилно web базирано приложение, инсталирано на устройства, с които ще разполагат проверяващите органи. Помислено е и за вариант за проверка без наличие на интернет връзка, защото в някои от районите, където се ловува липсва сигнал на мобилен оператор. В този случай служителите, отговорни за контрола ще зареждат информацията за заверките и разрешителните за лов в мобилно устройство още в началото на работния ден преди самите проверки и така необходимите данни ще бъдат налични. В процес на разработване е и специалният софтуер, който ще е необходим за осъществяването на цялостния проект за единен ловен документ. Идеята е да се избегнат административните затруднения за българските ловци и да се повиши ефективността и бързината от прилагания контрол от страна на компетентните органи. Проектът беше представен за първи път пред членовете на Ловния съвет. Предстои неговото доразработване, доусъвършенстване и изчистване на технически въпроси.

По време на заседанието на съвета беше обсъден и комплекс от още по-засилени мерки, които ще бъдат предприети в борбата с бракониерството. Изпълнителният директор на ИАГ инж. Григор Гогов отчете и положителните резултати от масовите проверки по време на ловните излети от началото на сезона, при които са задържани значителен брой звуковъпроизвеждащи устройства, забранени за използване според Бернската конвенция при лова на пернат дивеч. Той подчерта, че ще се осъществява и строг контрол по отношение спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча във връзка и с предстоящото откриване на груповия лов на дива свиня. Ще се следи за наличието на светлоотразителни елементи по ловното облекло, както и за употребата на разрешените от Закона боеприпаси при лова на едър дивеч. „Безопасността на всички ловци в България и безпроблемното упражняване на ловния спорт е нашата основна цел, подчерта още инж. Гогов.

Представителите на Българската агенция по безопасност на храните представиха пред членовете на Ловния съвет и датите на втората кампания за орална ваксинация на дивите свине срещу класическа чума. Тя ще се проведе на два етапа – съответно на 28 и 29 септември и на 12 и 13 октомври тази година. Процедурата е в изпълнение на национална програма за контрол на класическата чума по дивите свине. Поставянето на ваксините ще се извършва от членовете на ловно-рибарските дружества, под контрола на официалните ветеринарни лекари от отдел „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” към съответната Областната дирекция по безопасност на храните и ще се реализира в предварително определени от ловно-рибарските сдружения ваксинални полета.

ИАГ

untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Включете се в дискусионния форум за този пост

7 Comments

 1. firefire казва: -

  Ето и отново се правят нови документи.Но както се казва и там хора работят и за тях е нужно да има постоянна работа.В крайна сметка ако измислят вариант, който да важи с години, то трябва да закрият изключително много работни места, а те пък гледат семейства и така става един постоянен кръговрат от вечно недоволни.Винаги едната страна ще остане недоволна, това е факт, който трябва да приемем.Дано да ни пишете пак с новини.

 2. С това непрекъснато издаване на документи започвам да си мисля, че явно не се правят качествено и затова има нуждА от подмяна. Това, че с тази презаверка на членството и ловния билет за съответната година също ще става на едно място – в съответното ловно сдружение, чиито служител ще отбелязва данните в информационна система. Чрез новия единен документ ще се повиши и ефективността от извършваните проверки на ловците. Е има доста плюсове за които е помислено и това, може само да ни радва, дано ни пишете пак.

 3. Много се радвам, че попаднах на този блог и прочетох, че ще има процес на разработване, който е и специалният софтуер, който ще е необходим за осъществяването на цялостния проект за единен ловен документ. Идеята е да се избегнат административните затруднения за българските ловци и да се повиши ефективността и бързината от прилагания контрол от страна на компетентните органи. Проектът добре, че е бил представен за първи път пред членовете на Ловния съвет.И силно се надявам че всичко с него ще бъде наред и ние ще можеме да се възползваме от това.Надявам се да пишете за резултата,благодарим ви.

 4. dog trainer казва: -

  Трябва да сложат четци и при КОС. Те много обичат да правят копия на билети и удостоверения. Малко сложна работа ми се вижда и си мисля, че ще си остане само идея без покритие. Дано не съм прав.

 5. hunter hunter казва: -

  Като си спомня опашките за личните карти а и сега като сменяха удостоверенията за подборен и се настройвам леко песимистично.

 6. ggeorgiev казва: -

  Като начало нещата изглеждат добре но имам някой опасения.
  1. Кой и къде ще прави тези пластики? – Всички ще се правят на едно централно място или примерно във всеки областен град? Ако е само на едно място примерно към Министерствто на земеделието и горите-нещата отиват на голямо чакане, грешки, проблеми и нерви. Спомняме си подмяната на удостоверенията за подборен лов-няколко месеца размотаване. Отделно там има една машина с която се работи и тя понякога не работи с месеци заради повреда. Миналата година имаше период в който чаках едно удостоверение за правоспособност 4 месеца заради такава повреда.
  Ако ще се правят във всяка област не виждам от къде ще се вложат толкова много пари за машини само за 120 000 документа и после да се ползват от дъжд на вятър. Това пък ще се отрази на цената за подмяна на тези документи. Отделно обучения на хора за работа и поддръжка на машините и за болавене с лични данни.
  2. За да е добре защитена информацията и за да може да се проверява и променя-отиваме на карти с чип. От тук пак следват предните въпроси и то с още по-голяма сила.
  3. Каква информация ще бъде написана на самата пластика: Име, ЕГН, Подборен, Сдружиние и др. Тук проблема е че при някаква промяна в тези данни се отива на промяна на цялата пластика а от там пари, време, нерви. Варианта е не всичко да го има изрисувано на пластиката.
  4. Думите презаверка в съответна дирекция са за притеснение. Това ще е по местоживеене или по членство в сдружения? Таксите които в момента се плащат са за различни неща – за в бъдеще ще се плащат в горското и от там ще се разпределят по други направления.
  5. Не се вижда един много важен проблем да се обсъжда- Това е времето за презаверка. Трябва да се промени досегашния вариант за плащанедо края на годината и да се отиде примерно срок за плащане примерно от 1 февруари до края на март.
  6. Закупуването на устройствата за прочитане и съответно връзката онлайн за България е малко притеснително. Това че в устройството ще са записани данни, то тези данни са за определен период- примерно в четвъртък не си си платил но в петък след обед е постъпило плащане. Само че информацията в устройството е записана предния месец и се водиш нередовен.
  Тази система има ли я някъде по света и как работи там.
  Има и други неща за обмисляне.
  Като цяло идеята е много добра но ме притеснява изпълнението: Да не стане хубава работа ама българска.

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply