Пеевски е получил достъп до най-секретна информация по съмнителна процедура

istockphoto_7263775-top-secret

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Само за 14 дни ДАНС е успяла да провери депутата от ДПС до девето коляно и да му даде допуск на неясно какво основание
Делян Пеевски е получил документ за достъп до най-високото ниво на класифицирана информация “Строго секретно” по невероятно експресна процедура и в неизвестно какво качество. Това стана ясно от отговор на председателя на Държавната агенция по сигурността на информацията (ДКСИ) Борис Димитров на въпрос на “Сега”. В агенцията се намират регистрите на всички издадени, отнети и прекратени удостоверения и сертификати. Самите сертификати за достъп до различните нива на държавна тайна се издават от Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), която Пеевски оглави за няколко часа.

“Достъпът му е бил издаден на 11 юни”, обясни Димитров. Това е три дни преди Пеевски да бъде избран от парламента за шеф на ДАНС и три седмици след като той се е заклел като депутат. Нормалната процедура отнема най-малко месец, обясниха експерти. Според специалисти, занимавали се с издаване на достъп до държавните тайни, и цялата ДАНС да е работила по допуска на Пеевски, не е възможно проверката да приключи за по-малко от месец.

Димитров заяви, че не разполага с информация в какво качество Пеевски е получил достъп до класифицирана информация. Единствената възможност е като бъдещ шеф на ДАНС, тъй като депутатите не разполагат с достъп до документи с гриф “Строго секретно”. Това развенчава легендата, която БСП и премиерът Пламен Орешарски се опитват да създадат, че освен кандидатурата на Пеевски за председател на ДАНС са обсъждали и други имена, както и че Законът за ДАНС не е изменен специално за него.

Пеевски беше избран за шеф на ДАНС на 14 юни, след като Орешарски изненадващо внесе кандидатурата му в парламента, където тя беше моментално гласувана, и той се закле. “Имам пълен достъп до класифицирана информация на най-секретно ниво. Имах и преди достъп, сега е подновен”, похвали се в интервю за “Преса” на следващия ден Пеевски. Това беше и един от аргументите, с които премиерът се опита да защити кандидатурата в парламента. От отговора на шефа на ДКСИ не става ясно дали преди това Пеевски е имал достъп до документи с гриф “Строго секретно”.

Съгласно Закона за защита на класифицираната информация народните представители имат право да работят със секретна информация съгласно принципа “необходимо да се знае”, т. е. когато даден материал бъде внесен в секретната секция на Народното събрание, той може да се запознае с него. Това означава, че като депутат Пеевски няма достъп до ниво “Строго секретно”, обясниха пред “Сега” бивши експерти от парламентарната вътрешна комисия. Тогава възниква въпросът като какъв депутатът от ДПС е получил най-високото ниво за работата с държавни тайни, тъй като в момента, в който е бил проучван от службите, той дори не е бил номиниран официално за председател на ДАНС.

Преди да получи допуск, всеки кандидат бива обстойно проверяван. За да бъде образувано дело за проучване на Пеевски, е трябвало да бъде отправено искане до спецагенцията от “ръководителя на административна структура”, в която депутатът работи, обясниха експерти. В случая това е председателят на Народното събрание. Вчера Михаил Миков не си вдигаше телефона, за да отговори на въпросите кога и на какво основание е поискал Пеевски да получи достъп до най-високото ниво “Строго секретно”. В чл. 49 на Закона за защита на класифицираната информация изрично е посочено, че “специално проучване се извършва за лица, които кандидатстват за длъжности, или за изпълнение на конкретно възложени задачи, които налагат работа с класифицирана информация, маркирана с гриф “Строго секретно”.

Друг, не по-малко притеснителен въпрос е как ДАНС е успяла да извърши проучването на Пеевски за толкова кратко време. Източници от ДКСИ обясниха, че обикновено за издаване на достъп до секретна информация на един рейнджър, който ще участва в мисия в Афганистан, са необходими около два месеца. За депутата от ДПС са били достатъчни 14 дни, ако следваме хронологията на избора му – проектът за промени в Закона за ДАНС, който беше подготвен за него, беше внесен от БСП и ДПС на 28 май.

Излиза, че в ДАНС са успели за 14 дни да проверят всички близки на Пеевски, включително и майка му Ирена Кръстева, да проведат срещи с двама негови гаранти, които той е посочил, финансовото разузнаване да провери сметките му, както и да се види дали срещу него има проверки от службите и образувани досъдебни производства. Част от въпросите, на които е трябвало да отговаря Пеевски, са: бил ли е командировка в чужбина повече от 10 дни, по време на пребиваването си в чужбина бил ли е разпитван от чужди власти по теми, свързани със сигурността или отбраната на страната, дали е установявал някога проявен интерес към него от страна на чужди специални служби, полиция, гранична полиция или пък от организирана престъпна група (българска или чуждестранна) и др.

По закон допускът за ниво “Строго секретно” важи 3 години. Ако Народното събрание отмени избора на Пеевски за председател на ДАНС, той ще загуби правото си на достъп до класифицирана информация на това ниво. По подобен начин бившият съветник в агенцията Алексей Петров загуби разрешението си за работата с класифицирана информация, след като напусна ДАНС. Ако обаче отиде на длъжност, на която се изисква същото ниво, то тогава този допуск ще важи и няма да се налага да вади нов.

Панайот Ангарев
СЕГА

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply