Откриват с училище риболовния сезон

С “Детско риболовно училище” ще стартира новия сезон за въдичарите в Ловешко утре, 1 юни. Очаква се на събитието да присъства и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ д-р Драгомир Господинов. Организаторите предвиждат състезание по риболов с мото “Детето риболовец може и без дрога”, което ще мине под патронажа на в-к “Рибар” и сп. “Лов и риболов”. Децата ще бъдат запознати не само с тънкостите в риболова, но и с Европейската норма в риболова “NO KILL” /”Не убивай!”/, популярна в България като “Хвани и пусни”. “Децата трябва да знаят, че риболовът не е на всяка цена пълен с риба живарник, а преди всичко един прекрасен спорт за отдих, лесно достъпен и възможен за всички, с желание да го практикуват – един спорт, който ни дава възможност да бъдем в досег с невероятно красивата природа на България.

Освен категория деца в състезанието ще вземат участие и още две категории – жени и мъже. Наградите за децата са осигурени от ИАРА – София, а за жените и мъжете – от ЛРД- Ловеч и техните колеги от ЛРД – Троян
Основният организатор, ИАРА – София, ще подари фланелки с надпис “Хвани и пусни” на децата участници в риболовното шоу, съобщи днес шефът на ИАРА – Ловеч д-р Йордан Найденов.

Според PR-експерта на ИАРА-София Ани Брезова от 1 юни в 7 водоема в страната – “Жребчево”, “Пясъчник”, “Тракиец”, “Огоста”, “Сопот”, “Ал. Стамболийски” и “Тича”, и в определени участъци на р. Дунав, ще може да се извършва и нощен любителски риболов. В яз. “Искър” нощен риболов пък ще може да се извършва от 16 юни, след като изтече забраната във връзка с размножителния период.

При водоемите с надморска височина от 500 до 1 500 м риболовният сезон ще стартира от 16 юни, тъй като през т.г. при тях забраната за любителски риболов по време на размножителния период е в сила до 15 юни включително, съгласно Приложение № 1 “Срокове на забрани за улов на риба и други водни организми през периода на размножаване” на Закона за рибарството и аквакултурите.

БЛИЦ

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply