Ну, заяц…

Ну, заяц…

Заяц

Заради гръмнат заек ловец от Шумен остана без пушка. Климент К. не само ще се прости с чифтето марка ИЖ 27-М, но има да плаща и 600 лв. глоба.

А най-жестокото е, че 3 г. авджията ще трябва да ходи в гората само на мирни пикници, защото са му отнели и ловния билет, пише в решението на съда.

Случката със заека е от есента на 2014 г., когато горските получили сигнал за бракониери. Викнали полицаи и заедно организирали потеря за нарушителите към с. Черенча.

Около с. Средня преследвачите видели джипка, от която се светело с фар и се чул гърмеж. Униформените пресрещнали симнителното возило в селото и го проверили.

Сред пасажерите на задната седалка били Климент К. и неговият брат, а до тях била курдисана и заредената пушка. В багажника пък бил намерен и уловът – гръмнат заек, който на всичкото отгоре мърдал.

Климент К., който бил собственик на пушката, показал документ, че има право да стреля по дребни хищници. Ловът на зайци обаче в Шуменско е забранен, затова горските го санкционирали с цялата сила на закона.

Дори обясненията как ловецът взел заека за лисица не били кредитирани с доверие и той се видял с 600 лв. глоба, отнето право за лов и без пушка, която се отнема в полза на държавата като вещ, „послужила за извършване на престъпление“. Така заминал и фенерът, с който си светели, но той се преживява по-лесно.

Авджията жалил два пъти наказателното постановление от Регионалната дирекция по горите – веднъж в Шуменския районен съд и втори път в Административния, но и на двете места магистратите го потвърдили.

Шмоко.БГ

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply