ДЛС Беглика

ДЛС „Беглика” е получила името си от едноименната местност в централната част на Западните Родопи. В този район са характерни заравнените била, с върхове под 2000 метра и тучни ливади, които придават на планината своеобразие и чар. Най-високата точка е връх Сютка – 2186 м., а най-ниската – 1527 м. – водите на язовир “Голям Беглик”. Столетни смърчови гори обграждат територията на станцията, която се намира на 150 км. от столицата София. Дивата фауна е представена от: благороден елен, сърна, дива свиня, заек, вълк, лисица, дива котка, белка. Птичето царство е не по-малко богато – глухарът и гривекът са най-ярките му представители.
Отстреляни в района на “Беглика” трофеи от благороден елен са спечелили 4 златни и 4 сребърни медала. Листата с най-добри ловни постижения допълват също така двата трофея от дива свиня с оценки 102,85 и 101,35 по СІС, както и този от сръндак – 109,35 СІС точки.
Най-добрите отсреляни трофеи отстреляни през последния ловен сезон са от дива свиня – 21,5 см и сърна – 250 г.
Дивечовъдната станция посреща гостите си в ловен дом “Синия залив”, който се намира на брега на язовир “Голям Беглик”. Той разполага с 8 двойни стаи, всяка със собствен санитарен възел, уютен ресторант с кафе-бар и механа.

Освен ловен туризъм “Беглика” предлага атрактивни екскурзии до местността “Кемеров мост” – природна забележителност с останки от римски мост, до втория по височина родопски връх – Сютка, както и разходка по екопътека в резерват “Беглика”. Гостите имат възможността да посетят и единственото находище в България на редкия растителен вид храстовиден очеболец.