ДЛС Котел

ДДС “Котел” се намира в най-западната част на Източна Стара планина, на 150 км. от летище Бургас, на 220 км. от летището в Морската столица на България – Варна и на 370 км. от аерогара София. Релефът е планински, горите са разположени върху стръмни и наклонени терени с разлика в надморската височина от 250 до 1128 м. Преобладават широколистните насаждения – бук, цер, благун, а иглолистните гори са представени от бял и черен бор, смърч и др.
Благороден елен, дива свиня, сърна, заек, лисица, вълк, дива котка и бялка са сред основните диви обитатели в района на “Котел”. От дивечовъдната станция предлагат лов на благороден елен, сърна и дива свиня с добри трофейни качества. При благородния елен трофеите варират от 7-9 кг., при сърната – от 350 до 450 гр., а дължината на глигите на дивата свиня – от 20-23 см.
Най-добрите отстреляни трофеи през последния ловен сезон са от благороден елен – 8.360 кг; сърна – 368 г и дива свиня – 21 см.
Дивечовъдна станция “Котел” разполага с ловен дом, който се намира в известния архитектурен резерват – село Жеравна. Домът има 3 апартамента с отделни санитарни възли, зала за гости и кът с камина. Извън ловните преживявания, от станцията предлагат на гостите си посещения на музеи, исторически и архитектурни забележителности, както и на винарни с дегустация на характерни напитки. Има възможност и за организиране на пикник до някоя от двете природни забележителности в района, известни с красивите си скални образувания и пещери, или до резервата “Орлица”.