Коранът плаче за редактор

Коранът плаче за редактор

Валери Найденов

Реакцията на цивилизования свят след ислямския атентат в Париж е, меко казано, наивна и тъпа. Няма никакъв смисъл да се разхождаш с табела “Аз съм Шарли”, да полагаш венци, да палиш свещи и да призоваваш към мир, любов и свобода на словото, подобно на старозаветния пророк Данаил, който укротил лъвовете с молитва.

Но пък още по-тъпо е да призоваваш към улично насилие и да разпалваш ксенофобията срещу мюсюлманите. Това пък води до гражданска война, в която всички озверяват.

Просто държавата трябва да приложи закона. Европейските закони забраняват да се проповядва насилие и етническа омраза. А в свещената книга на мюсюлманите, Корана, има точно такива текстове. Следователно, за да има мир и любов между религиите, Коранът трябва да бъде редактиран и модернизиран. От него трябва да се изхвърлят текстовете, които призовават към насилие срещу иноверците и рязането на глави. Както и тези, които налагат шериата и отхвърлят светските закони.

С какво тези текстове са по-цивилизовани от “Майн Кампф” на Хитлер? С нищо. Те са дори по-свирепи. Е, защо тогава “Майн кампф” е забранена, а свирепите текстове от Корана – не?

Сега милиони ходжи и имами по света учат децата на религиозна нетърпимост и рязане на глави още от най-ранна възраст. И никой нищо не може да им каже, защото те просто проповядват каквото е казал Аллах чрез своя пророк.

Това може да звучи кощунствено на мюсюлманите, но не съм го измислил аз. Точно това призова по Нова година египетският президент Абдел Сиси в своята реч пред университета “Ал Азхар”, най-прочутото ислямско религиозно училище в света:

“Това мислене – и аз не казвам “религия”, а именно “мислене”, – това тяло от текстове и идеи, които ние през годините сме сакрализирали до такава степен, че да се отклоним от тях вече е почти невъзможно, антагонизира целия свят… Възможно ли е 1.6 милиарда мюсюлмани да искат да избият останалото население на света – т.е. 7 милиарда – за да могат да живеят те? Невъзможно!”

“Аз казвам тези думи тук, в “Ал Азхар”, пред това събиране на учени и проповедници – и нека всемогъщият Аллах да ми бъде свидетел в деня на Страшния съд… Това, което ви говоря, не можете да го усетите, ако останете в капана на своята умствена нагласа. Вие трябва да пристъпите извън себе си, за да можете да го видите от една по-просветена перспектива.”

“Аз казвам и отново повтарям, че имаме нужда от религиозна революция. Вие, имамите, сте отговорни пред Аллах. Целият свят, повтарям пак, целият свят очаква следващия ви ход… защото тази умма (световната мюсюлманска общност) се раздира, тя се разрушава, тя се премахва – и тя се премахва с вашите ръце!” Щом президентът на Египет, който е дълбоко вярващ мюсюлманин, е стигнал до подобни изводи – какво остава за светските власти в Европа? Проблемът не в побърканите младежи. Проблемът е в учението, с което те се зомбират още през първите 7 години.

Защо например турските мюсюлмани в Германия успяват да се интегрират криво-ляво в немското общество, докато във Франция мюсюлманите са на нож с френската култура?

Много просто – защото турските емигранти са превъзпитани преди 90 години от Кемал Ататюрк, докато във Франция мюсюлманите са араби, които засукват Корана с майчиното си мляко.

Когато Кемал Ататюрк въвежда светските закони в Турция, налага му се да избие хиляди молли и ревностни фундаменталисти. От тогава до възхода на Ердоган фундаментализмът все се опитва да се завърне, но военните все правят преврати и го прибират зад решетките. Едва когато Западът излъга Турция, че ще я приеме в ЕС, военните спряха превратите. И туркините веднага сложиха забрадките и фереджетата. Що се отнася до Египет, още Насър подлага на жестоки репресии мюсюлманското братство, за да въведе светските закони. След него същото правят и Садат, и Мубарак, а сега и генерал Сиси. Оказва се, че светската държава в Египет просто не може да съществува без редовни чистки на фундаменталистите.

Това е причината за жестоките диктатури на Саддам Хюсеин в Ирак, на Кадафи в Либия, на Хафез Асад в Сирия, а сега и на неговия син. Затова в Саудитска Арабия няма и не може да има демокрация. Никъде в мюсюлманския свят модерността не може да си пробие път без военни репресии. Затова най-големите гонители на мюсюлманите през ХХ и ХХI век са именно мюсюлмани.
За щастие, тук в България мюсюлманите са “превъзпитани”, те не възприемат Корана буквално и това им дава възможност да живеят в мир и да уважават законите на държавата. Що се отнася до политическите им лидери, според мен те изобщо не са религиозни. Ако греша, да ме извинят. Но истинският код на Корана е съвсем друг.

Фанатизмът е вътре, той тлее и чака възможност да се разгори. Ако светската държава иска да оцелее и дазапази етническия мир, тя трябва много строго да контролира какви проповедници идват у нас, каква литература се внася, къде заминават да учат бъдещите имами и ходжи. А най-добре е наистина да построим национален ислямски учебен център, в който да се преподава само редактиран ислям.

У нас културните дейци обичат да се самозалъгват, че “истинският ислям” е подобен на християнството, само дето сега преживявал някакво заболяване. Но достатъчно е да прочетем Корана, за да видим, че тъкмо атентаторите в Париж са истинските мюсюлмани. Те буквално изпълняват повелята на своето писание.

Истината е очевидна – християнството и ислямът са коренно противоположни религии. Христос и Мохамед са пълни антиподи. Имам предвид техните кодифицирани религиозни образи, тъй като за реалните хора почти нищо не се знае. Христос е хрисим дърводелец, който проповядва братство и любов между хората и разделение между църквата и държавата (дайте Божието Богу, кесаревото – кесарю; обърни и другата буза и така нататък). Нито една дума в Новия завет не препоръчва убийство и насилие. И обратното – Мохамед е търговец, бандит (граби кервани) и завоевател, който пролива доста кръв в името на Аллаха, дори на моменти извършва геноцид. Да, в Корана има доста текстове, които препоръчват мирно съжителство с християни и евреи, но само доколкото те заемат подчинено положение и плащат данък. Всички останали религии, както и атеистите – под ножа. Будизъм, зороастризъм, даоизъм, вуду – под ножа.

При по-внимателно вглеждане в Корана, ще видим, че дори тези християни, които вярват в божествената същност на Христа и в Светата Троица, също трябва да се простят с главите си. Защото един от най-тежките грехове според Исляма е “съдружеството”, да поставяш някого наравно с Аллах. Ето например какво пише в Сура 3, строфа 151:
“Ще хвърлим ужас в сърцата на онези, които отричат, защото съдружиха с Аллах онова, на което той не е низпослал власт. Мястото им е Огънят и колко лошо е обиталището на угнетителите.”

За съжаление, говорещите глави по българските медии продължават да
дърдорят, че истинският ислям е добродушен и толерантен, а това, което се случва навсякъде по света, са извращения. Някои лъжат нарочно, други просто лъжат себе си. Например някъде в края на миналата година гледах по една телевизия журналистката и “арабистка” Оля ал Ахмед. Тя повтори поне 10 пъти, че самата дума “ислям” означавала “мир”. Отворих Корана в превод на проф. Цветан Теофанов и какво да видя -”ислям” не означава “мир”, а “отдаване”, “подчинение”, “послушание”. А да се отдадеш на Аллах, означава да режеш главите на неговите хулители, той го е “низпослал” просто и ясно на своя пратеник.

И накрая – причината за радикализацията на ислямския свят е съвсем друга. Тя е в неоколониализма, неравенството, ограбването. Когато един народ е потиснат и страда, нормално е да потърси сила в корените на своята вяра. И кой каквото търси – това намира.

Валери Найденов – 24 часа

10 Comments

 1. Ива казва: -

  При все повече мюсюлмани в западна европа подобни събития ще са все по чести.

  • iaragrup казва: -

   И аз мисля че събития като тези ще се увеличават. Прекалено е толерантна Европа към мюсулманите. Нещата там са като с нашите роми.

 2. iaragrup казва: -

  Ако събитията продължат по същия начин в един момент ще се стигне до война между различните религии. Дано да изляза лош пророк!

 3. dog trainer казва: -

  Франсетата показаха твърда игра и успяха.

 4. Тези двамата сега ще ги обявят за мъченици както се раздухва по медиите

 5. с терористи трябва да се действа твърдо. никакви отстъпки за урок на останалите.

 6. Ива казва: -

  фундаментализма добива все повече сила в западна европа.

 7. Янчев казва: -

  Дано нещата не излязат от контрол и не се стига до война между християни и мюсулмани. Да не забравя ме че годината е 2015.

 8. ggeorgiev казва: -

  Моля всеки желаещ да коментира внимателно да помисли какво и как иска да напише.

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply