Какво последно е Делян Пеевски – голям специалист или голяма грешка

БСП се оплете в нелепи обяснения за абсурдния избор. И нито веднъж не отвори дума за морал – нито за своя, нито на кандидата си

koy-e-delyan-peevski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Три дни слушаме отчаяните вопли на представители на БСП и на премиера Пламен Орешарски, частично им пригласят и фактори от ДПС. Те хем си съдират ризите каква грешка са направили с избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), хем повтарят като развалени плочи, че той бил единственият кадърен и достоен за тази длъжност. Майтапът е пълен, защото

от несвързаните им мънкания се получава следният абсурд:

1. Пеевски е очевидна грешка заради противоречивия му образ в обществото. Признаха го и Пламен Орешарски, и Сергей Станишев. И двамата били сбъркали, като наложили избора му на съпартийците си, подценили негативна реакция на гражданите.

2. “Грешката Пеевски” всъщност е голям специалист, много квалифициран. Според Станишев той бил “изживял катарзис” от времето, когато бил зам.-министър и бил разследван за престъпления. Очевидно било, че “господин Пеевски има качествата и волята да участва в процеса на промяна в сектор “Сигурност” и за възстановяване на държавността”. Той познавал добре управлението на държавата и всичко случващо се в нея”. Според Орешарски бил “решителен човек”, който гарантирал “бързи резултати”. Депутатът от “Коалиция за България” Атанас Мерджанов видя в Пеевски “външен човек, с решимост да се справи с проблемите, който не е оплетен в различните схеми”.

Тези тримата очевидно през последните 10-ина години са живели на друга планета и това засилва драматично съмненията дали при такива виждания самите те имат качества да управляват.

Нито един от тях не се впечатли от медийната империя на кандидата,

нито намери нещо нередно в нейното проспериране с държавно рамо.

3. В ход е “мрачен сценарий за дестабилизация на държавата”. Според Станишев само Пеевски владеел драматургията и можел да го пренапише. За тази цел щяло да му се наложи “да рискува своя живот и живота на своите близки, за да се изправи пред организираната престъпност”. Мерджанов допълва мрачната картина с още черни краски: “Динамиката беше много засилена, остра, имаше малко време, но в ситуацията, в която се намира ДАНС, вероятно трябва да се действа бързо, защото има сили, групировки, среди, които действат бързо”. “Беше ни казано, че сме в състояние на война”, додаде Татяна Буруджиева.

“Той имаше мотива и смелостта да разкрие всички престъпления, вършени през последните 3 години и половина”, опитва се сама себе си да убеди Мая Манолова – “Избрахме Пеевски, защото има мотив за битка докрай с ГЕРБ”. Той бил от малкото хора с кураж в държавата да се изправят срещу системата и да направят реформи. Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на “Коалиция за България”, пък обяви, че трябва време, за да се видят добрите резултати от борбата на Пеевски срещу организираната престъпност, контрабандата и корупцията.

За подобни нелепи аргументи може да има две причини – тези хора групово

или се самоубиха политически, или се продадоха икономически,

а може би – и двете. Защото няма никаква логика да искаш кредит на доверие за компрометиран в очите на обществото човек, назначавайки го начело на мощен репресивен апарат и гарантирайки му законово 5-годишна несменяемост. И ако Пеевски е единствен, неповторим и незаменим в битката с престъпността, за какво са ни хилядите полицаи, следователи, агенти от спецслужбите? Защо ни е това раздуто и скъпо МВР? Защо изобщо ни е премиер и правителство? И трябва ли да приемем, че след като единственият и неповторимият няма да е в ДАНС битката с престъпността сме я отписали предварително?

4. Кандидатурата на Пеевски била лично решение на Орешарски и Станишев, а в същото време и “съвместно решение” с ДПС. Хем всички стигнали до извода, че той е най-подходящият, хем депутатите от “Коалиция за България” били подложени на натиск – трябвало да спрат плана на ГЕРБ за дестабилизация на страната. Пеевски бил единственият способен на това и в същото време били обсъждани и други имена.

В опитите на БСП да замаже скандалното си решение вълкът да пази стадото никъде не става дума за морал. Говоренето на Станишев за “изживян катарзис” се сблъсква с очевидното – няколкото ключови прояви на несъстоялия се шеф на ДАНС през последния месец показват точно обратното. Първата е страховитата му роля на предизборния митинг на ДПС в Крън, където ревеше на фалцет от сцената: “Страхуваха ли ви ГЕРБ четири години?” (филологът Лютви Местан поне да го беше понаучил на български език, в частност на възвратния глагол “страхувам се”). ДПС винаги са успявали

да спечелят от страха на хората и явно това щеше да бъде тактиката

и на Пеевски като шеф на ДАНС.

Втората му изява е арогантното поведение в парламента, където седна точно до Местан и току излизаше да крещи на “ти” и от името на правосъдието на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, с когото наскоро развалиха калимерата. Това явно е проявлението му на “външен специалист”.

Третата, и най-впечатляваща проява, е интервюто, дадено в качеството на шеф на ДАНС, какъвто днес безуспешно се опитва да ни убеди, че не е бил. Пред в. “Преса” Пеевски даде да се разбере, че е със самочувствието на самодържец и че цялата власт е в ръцете му. Той обаче, видите ли, бил добър и щял да я употреби “в полза на народа”. Какво разбира юристът от Югозападния университет под “народ” е трудно да се каже. В тази графа със сигурност влизат той, майка му, патронът му в банката, Ахмед Доган. За други – няма гаранция.

“Смятам с моите дългогодишни познания във всички сфери на управлението, че мога да помогна на държавата си”, оценява се сам Пеевски, очевидно визирайки 5-месечния си реален стаж в следствието и синекурните длъжности, които е заемал като 20-годишен – шеф на борд на пристанище, зам.-министър на нищо неработещо министерство.

Единственото, за което му вярваме, е признанието му, че е “дошъл тук по своя воля да си свърши работата”. Само дето не успя. Време е да подаде молба отново да се върне в следствието, та да видим Висшият съдебен съвет какво ще каже този път за моралните му качества. И един риторичен въпрос – ако един човек няма морални качества да бъде в изпълнителната власт /за това бе уволнен от Станишев/ и шеф на ДАНС /както е единодушно обществото/, може ли да бъде депутат или следовател?

СВЕТЛАНА ГЕОРГИЕВА

СЕГА

2 Comments

  1. Dalextah казва: -

    Вечером ходили целый вечер, а Шурика не было. Он никогда в жизни тусовки не пропускал, а тут около ПК застрял. Я ему позвонил, а он задыхаясь повествует, что весь вечер глазел документальные фильмы о битвах, катастрофах и боевых операциях. Я раньше считал, что любая документалка это неинтересно и стрёмно, типа для умников. А тут сам бросил взгляд и просто офанарел. Ощущение реальности событий ни с какими западными стрелялками не уравнить.

    чеченские видео

    Настоящие снимки и истинные люди, которые точно были героями и настоящими бандитами. Не поставленные, а реальные перестрелки, смерть и битвы. Оказывается, что эдакие летописи прочно держат, прямо рассудок плавится. Я и подумать не имел возможность, что настоящая документалка такая крутая. Это не передашь словами, исключительно глядеть нужно. Кровля фактически улетает!

    док фильмы

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply