За кожата на един горски

“Животът е пред мен” – в тази посока текат през последната седмица мислите на Венелин Радков.

До онзи ден той беше директор на Държавното горско стопанство Кости – пост, който заема в изминалите 14 години и четири правителства. От понеделник официално е освободен по чл. 21 ал. 1 т. 4 от трудовия му договор: за “виновно или невиновно неизпълнение на финансовия план за първото шестмесечие”.

zx450y250_2125849

Въпреки опитите на “Дневник” да намери коментар от Югоизточното държавно предприятие, от чието име е издадена заповедта, в понеделник не се намери служител, който да може да обясни конкретната причина за уволнението на Радков.

Това е поредното от серията уволнения, започнати в началото на август, когато екоминистърът  Искра Михайлова освободи едновременно всички 16 директори на регионални инспекции по околна среда и води у нас, директорите на дирекциите на трите национални парка в страната – Рила, Пирин и Централен Балкан, както и на четирите регионални басейнови дирекции за управление на водите. Горските стопанства са в ресора на друго министерство – на земеделието и горите, но според източници от системата там тепърва предстоят поредица от рокади на различни нива.

Поредният горски

Според самия Венелин Радков с мотива “неизпълнение на финансовия план” могат да бъдат махнати всички началници на горски стопанства в страната, защото пазарът на дървесина е в криза. Финансовият план е изготвен по цени от миналата година, когато никой не предполага, че ще има спад от 10-15 лв. на кубичен метър, уточнява горският и добавя, че единствено цената на буковата дървесина се е запазила.

Твърди, че в условията на криза стопанството е с изключително добри показатели, а работещите там получават заплатите си редовно. “Кости” е малко горско стопанство в Странджа планина, изолирано и диво място. Преди него директорите са се сменяли на всеки шест месеца, защото никой не издържал на условията.

Някои хора, като са стриктни, не ги харесват

“Това е огромна грешка на управляващите и показва неграмотност”, беше първата реакция на Георги Костов, експерт по горите и бивш зам.-министър в кабинета “Борисов”. Според него Радков е от малкото хора в сектора, който е наясно с всички новости в екологичната политика и ги прилага, не допуска да се извършват нарушения в района и не слугува на политиците. “Трудно ми е да посоча друг в системата, за когото да кажа подобни думи…”, допълва той.

Обобщава какво ще се случи оттук нататък в Кости така: “Ще откраднат от гората за кратко и това е.”

Директорът на Асоциацията на парковете в България Тома Белев разказва, че бил впечатлен от посещението си в горското в Кости преди няколко години – видял съвременно оборудвано работно място с компютри, където работели млади хора. Кости едно от първите горски стопанства, което сертифицира гората си, а Радков  прилага постоянно иновативни методи за поддържане на горите, коментира и Нели Дончева от WWF.

За Кольо Колаксъзов, жител на село Кости, горският е “свястно момче”, а причината за смяната му неясна: “Те някои хора, като са стриктни, не ги харесват.”

zx450y250_2125850

Трите кули и “Порше” с нов двигател

Има няколко неща, с които Радков се гордее в държавното горско стопанство в Кости.

“Ние сме първото стопанство в България с пожаронаблюдателни кули и камери за наблюдение, за да се борим ефективно с пожарите”, разказва той. Камерите, както и разположените в кулите метеорологични станции и датчици за гръмотевици – всички захранвани с електричество от фотоволтаици, подават информация до оператор в централата на стопанството. Камерите имат датчици за дим, пушек и огън и при нужда задействат аларма, за да бъдат изпратени пожарните коли.

Другата новост е гората – над 250 хектара, създадена по метода за индивидуално производство на качествена дървесина. ”При този метод се отделя внимание на отделното дърво, като се махат неговите конкуренти. Така дървото развива 25 процента стъбло и 75 процента корона, която пък е основен мотор за неговото развитие”, обяснява горският и допълва, че това е все едно да спреш да караш “Порше” с двигател на “Трабант”, а да му сложиш двигател на “Порше”.

Отделно по идея и с помощта на кралство Норвегия тече проект за възстановяване на автономната растителност в парк Странджа - изкуствено залесените участъци, които не са за това място и нямат бъдеще, се заменят от млади гори с характерна за местността дървесина като дъб, странджански дъб и дъбов жълъд.

“Мразя да ме наричат дърводобивник

но сред по-старото население, а и сред хората въобще битува схващането, че горските служат единствено за това да секат дървета. В Кости положихме усилия да намалим сечта и с приходите, които спестяваме от тази дейност, вече втора година произвеждаме собствен мед”, допълва Радков.
От две години той и колегите му работят с националната пчеларска програма и имат служебен пчелин с 130 кошера. Разпродали цялата продукция преди дни, на фестивала на мановия мед в Царево.

Промяна след промяна

Уволнението на Венелин Радков е предшествано от рокади в ”Югоизточното държавно предприятие” (ЮИДП) с централа в Сливен – органът, издал заповедта за освобождаването.

Според източници в земеделското министерство само преди десет дни е бил уволнен председателят на управителния съвет на ЮИДП Румен Желев, за когото разказват, че в последните години успял да подобри управлението на горите в Бургаския регион, но е бил уволняван веднъж при управлението на НДСВ и отново сега. Неофициално се твърди, че двата пъти това е ставало по искане на ДПС. На мястото на Желев е назначен Михаил Жеков, за когото колегите му твърдят, че има стабилни връзки с партията на Ахмед Доган.

Директор на ЮИДП от началото на 2012 г. е Пейчо Върбанов. Той е дългогодишен служител на агенцията по горите. През 2011 г. при проверката на Комисията по досиетата в агенциятаВърбанов беше осветен като съдържател на явочна квартира под псевдонима “Гора”.

Един ловджия начело на горското

На мястото на Радков в понеделник е назначен Цветомир Генков. Досегашният шеф на стопанството в Кости казва, че го познава и изрежда няколко от предишните му бързи и краткотрайни назначения – “доскоро в Звездец, три месеца в Ропотамо, преди това в Садово, Несебър, последно началник на участък в Бургас…”.

Според източници от земеделското министерство, пожелали анонимност, Генов е работил в повечето горски стопанства в Бургаска област и е отговарял винаги за лова. Твърди се, че има връзки с лобито на ловджиите и известен зърнен бос.

Дневник

1 Comment

  1. Горския казва: -

    Да, типично за нашия край!

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply