За какво да внимаваме при закупуване на употребявано оръжие!!!

За какво да внимаваме при закупуване на употребявано оръжие!!!

clip_image001

Holland , Purdue , Lancaster , Boss , Defurni , Lebo , Frankott , Kettner , Sauer , Matzke Alyoshkin … Имена, които всеки любител на ловно оръжие свързва преди всичко с великолепно качество , надеждност и отлична изработка.
Резултатите от стрелба с двуцевка изработена от старите майстори обикновено са отлични. Равномерноста на снопа без съмнение превъзхожда произведените оръжия днес, както и точността също би удовлетворила очакванията на всеки собственик.
Формата и гравюрите им са били толкова майсторски направени, че дори и след сто години оръжието ако не е попадало в ръцете на някой “майстор” изглежда много по-добре от модерна пушка с петгодишна биография.

Трябва обаче да уточним, че тук ще говорим най-вече за оръжие ръчна изработка, за производството и обработването на което са отивали много месеци. Въпреки това  описаните ситуации са приложими при огледа и преценката на всяко едно ловно оръжие.
Дори старите машинно произведени пушки по качество стоят значително по-високо от сегашните “серийни” оръжия, нивото приблизително е равно на пушка ръчно производство днес. В крайна сметка, обикновеното съвременно оръжие, почти изцяло е  машинно производство и само за няколко минути попада в ръцете на работник, който най-често е само обикновен шлосер.
Ето защо много от ловците се опитват да придобият двуцевка от старото производство, доверявайки се повече на уменията на старите майстори, отколкото на модерните технологии. Това е защото през последните сто години в тази “консервативна” наука за ловното оръжие , нищо ново не е измислено. Най-добрите модели съвременни оръжия ръчна изработка по същество са модели от началото на двадесети или дори от края на деветнадесети век.
Най-важното е да не направите грешка заради, която да се ядосвате след закупуването на старо оръжие, което често струва и доста пари. Разбира се, ако имате нужда от стара пушка само за украса, трябва да се обърне внимание най-вече на външния вид. Когато обаче от оръжието се  очаква отлична стрелба, добър баланс и гладка работата на всички механизми, беглия преглед дори и от опитно око не върши работа.
Първото нещо, което трябва да се реши  е дали оръжието ще ви бъде само надежден помощник в лова, или ще бъде и източник на гордост за собственика и обект на възхищение и завист от другите ловци. Във втория случай, трябва да се ориентирате към закупуването на белгийско или английско оръжие, защото англичаните освен, че винаги са въвеждали първи оръжейните новости, си остават и законодатели при оръжията висок клас. Белгийците пък се славят, като ненадминати майстори на изящни модели ловно оръжие.

Без значение дали ще се купува оръжие от английски, белгийски , немски, чешки или други оръжейни работилници, ловните оръжия от висок клас трябва да отговарят на определени изисквания .
На какво трябва да се обърне внимание при покупка на старо (по годината на производство а не по състояние) оръжие, което да ви служи вярно по време на лов.
Първо, трябва да избягваме оръжие с “хитроумни” системи на заключване. Може да се направи изключение единствено за френските пушки «Дарн»- това са двуцевки с неподвижни цеви и издърпващ се назад затвор. Трябва да се обърне задължително внимание, дали цевите са предназначени за стрелба с бездимен барут. Уверете се, че цевите имат маркировка за стрелба с бездимен барут.
В допълнение трябва да избягваме и цеви с патронник 65 mm, както “преходни” калибри- (например 11) , с означението 12 /1 ( за 12 калибър), при тях стрелбата със стандартни патрони няма да е сполучлива.

Ако цевите на старо оръжие светят с девствена чистота, трябва да се замислим дали не са престъргани. Въпреки че ако е компетентно направено, при определена първоначална дебелина  на цевта, не само няма да се влоши стрелбата но и ще направят оръжието  по-подходящо  за стрелба със съвременни боеприпаси. Това обаче може да се определи само след прострелка.
Подозрение трябва да събуди и нова оксидация на цевите, особено когато надписите на цевите са нечетливи. От малки раковини в цевите не трябва да се опасяваме но все пак те изискват редовно почистване.
Добра идея е да проверите външния размер на цевите за да се определи тяхната дебелина . Ако при патронниците дебелината е по-малко от 3.5 mm , на 25 см след патронниците е по-малка от 2.0 mm а в най-тънката част е  по-малка от 0.8-1.0 мм и ако при шоковете дебелината не достига 1.5-2.0 mm , добър бой не може да се очаква а пък за усилени заряди, трябва да се забрави изцяло.
Задължително е да се провери и спояването на цевите. Хванете цевите  за антабката или  ги сложете да висят на куката за заключване на ложата. Използвайте молив за да ударите леко по цевите. Дрезгав или глух звук показва, че на места има разпоено или пък е направен некачествен ремонт. Звън като от кристална чаша, заглъхващ постепенно-донякъде наподобяващ звука на камертон е знак за висококачествена спойка на цевите.
Полезно е да се провери и за наличието на хлабина между полуложата и цевите. Наличието на нагар около гнездата на ударниците е сигурен знак, че с оръжието е стреляно много и че са използвани патрони със съмнително качество качество. Ако затворната глава изглежда като нова и няма отпечатъци от дъната на гилзите това е сигурен знак за скорошна реставрация.
Ако дървените части са малко по-ниско от прилежащите им метални части, това е  знак не само за възраста на оръжието но и за некачествена импрегнация на дървените части с минерално масло.
Ако не искате да носите пушката на оръжейник или бързате да отидете на лов с новата придобивка, не забравяйте да проверите работата на бойните пружини, чукчетата и ударниците. Това може да се прецени лесно- небходимо е да сложите монета (примерно от 1 лев) върху затворната грава. При натискане на спусъка от удара на ударника монетата трябва да излети поне на метър в противен случай ловецът не е застрахован от засечка. При слаб удар върху капсула е възможно да не се възпламени правилно барута в патрона.

Друг характерен признак на износване на оръжието е луфт между цевите и цевната кутия. Когато хлабавината се усеща и при заключени цеви към цевната кутия това е показател за износване както на оста така и на подцевните куки. Aко оръжието е  с тройно заключване с (болт Greener) може да се стреля безопасно дори при наличие на малък луфт, но не трябва да се използват магнум патрони или пък да се ползва за спортна стрелба.
Дори и да няма луфтове добре е да се разгледат подцевните куки и ако забележите силно износване на страничните повърхности това ше ви покаже, че луфта е бил отстранен със смяна на болта или наслояване на предната кука. След такъв ремонт и при правилно поддържане на оръжието, то може да служи за лов и умерена спортна стрелба още няколко десетки години.
Нарушението шлица на винтовете е вследствие  разглобяването на ударно-спусковия механизъм. Ако има разлика при индикаторите за готовност за стрелба, това е показател за износени шептала. Силно повредените винтове са обикновено в резултат от груба и неграмотна намеса, така че трябва да бъдете със завишено внимание при  проверка годността на оръжието.

Най-после оръжието е избрано, проверено е и пристрелката е показала резултати по-добри от очакваните. Така че вече е време за лов . Там вече ще усетиш цялото очарование на една стара пушка, която като една чудотворна икона , носи енергиен заряд натрупан в продължение на десетилетия лов.
Юрий Константинов-Охота и Рибалка

1 Comment

  1. Лео казва: -

    Будьте уверены Сделать правильный выбор оружие ето очень не простое занятие.

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply