Зарибиха язовир „Тича“ със 120 хил. шаранчета

Зарибиха язовир „Тича“ със 120 хил. шаранчета

20160528

Първата по рода си акция по зарибяване на яз. Тича, при която близо 120 хиляди малки шаранови рибки попълниха видовото разнообразие във водоема, бе проведена в събота.

Инициативата бе дело на Риболовен клуб  „Чисти брегове“ от гр. Велики Преслав, съобщиха членовете на клуба.

От години те заявяват намерение да извършат шараново зарибяване на най-близкия до тях държавен язовир, и сега имаха възможност да го изпълнят.

Още на годишното събрание на Сдружението членовете – риболовци са приели, че през 2016 г. основна задача на Риболовен клуб „Чисти брегове“ ще бъде зарибяването с шаран.

Със свои средства и дарения от риболовци и съмишленици, клубът е събрал необходимите 1000 лв. за закупуване на 100 000 укрепнали шаранови личинки.

Като дарение е дошъл и безплатният транспорт, предоставен за специализираната акция от рибен търговец в старата столица.

Рибките са закупени от развъдник край Горна Оряховица, чийто собственик, в знак на добра воля, е предоставил безвъзмездно нови 20 000 „бебета“.

В акцията са се включили много клубни членове и съмишленици, представител на „Напоителни системи – клон Шумен“, целият състав на ИАРА – Шумен.

Специален гост на акцията е бил Ясен Киров – първи зам. изпълнителен директор на централата на ИАРА. В своето приветствие към участниците, Киров е изтъкнал водещата роля на неправителствените организации в опазването и обогатяването на рибното богатство и е изразил готовност за подпомагане в бъдеще на подобни инициативи не само организационно, но и с финансови средства, особено чрез механизмите на европейското финансиране.

На финала Управителният съвет на клуба благодари на всички участници и спомоществователи и пожела на новите обитатели на яз. Тича „на добър час“ и „висока оцеляемост“!

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply