Живият Свят на България

Живият свят на България – Човек и природа, лов и риболов

logo-new

 

 

 

 

 

Свободата да избираш

Йото Пацов

На зеленото знаме на хайдути и четници в най-мрачните за България времена е пишело “Свобода или смърт!”. Свободата в свят, който ти принадлежи, или робията, на която ти принадлежиш. Изборът на предците ни, чиито резултат сме и ние. Но дали наистина осъзнаваме какво точно е свободата, която те са платили с кръвта си?

Не веригите правят роба, а съгласието да ги носи. Взрете се в себе си – мъждука ли някъде във вас това съгласие? Защото не са едно или две нещата, които ние с лека ръка приемаме просто поради това, че така си е отколе. Не говоря за морала, етиката, приетите в обществото норми на поведение. Свободата е възможна единствено в рамките, очертани от тях – другото е слободия. Свободата е възможност да твориш добро за себе си и за обществото, без да накърняваш това право на който и да било негов член. Но това е теорията, това са гладките фрази на идеала, който никакво общество в хилядолетната история на човечеството не успя да осъществи.

Но да оставим историята и човечеството, стига ни и само да се огледаме в нашето свободно Отечество любезно. Безрадостната картина на докараните до отчаяние хора по улиците, подложени от продажни негодници на тотален икономически гнет, чудовищна емиграция, глад и нищета, погубване на всичко свястно, стойностно, перспективно – това ли е жадуваното народовластие? Как да не си спомним изстраданата и от нашия, и от други народи истина, че борбата за свобода не свършва с победата над тиранията, а започва с нея.

И тъй като свободата е правото да избираш – житейска позиция, начин на живот, личен идеал, духовно поприще – нека си дадем сметка къде сме ние в този шарен и единствен живот. Дали сме в талвега на съществуванието или в блатото на примирението, дали отстояваме себе си и всичко, което ни е скъпо, или погребваме дарените ни дни в самосъжаление, ненавист, злоба, алчност и лицемерие. Трагично е, че в България има толкова много хора, които са направили своя избор в полза на невежеството, измамата, кражбата, подлостта, разбойничеството, мимолетния успех на поредната далавера, ниските чела и ниските страсти… Но България е щастлива страна, тъй като я обитават и много хора, които са избрали любовта, взаимопомощта, почитта, честта и достойнството, които имат сетива за доброто и красивото, които живеят в разбирателство със себе си и с околните и не смятат парите за еквивалент на майчината обич, татковата грижа, милувката на любимата и усмивката на детето.

Ние също сме направили своя избор – това са читателите на новото ни списание «Живият свят на България – човек и природа, лов и риболов». Създаваме го с ясното намерение да следваме написаното от Васил Левски в писмо до Д. Трайкович през ноември или декември 1872 г: «Часът на свободата призовава всеки българин да покаже на дело родолюбието си.”

Ако за вас е настъпил часът на свободата – покажете го.

image1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В юнския брой на списание “ЖИВИЯТ СВЯТ НА БЪЛГАРИЯ – човек и природа, лов и риболов” четете:

Въпросите на взаимоотношението между природата на България и зелената енергия предполагат дълга дискусия, която ще разгърнем на страните на списанието с помощта на вече многобройните си читатели. Запознаваме ви с миграцията на водоплаващите птици, които се нуждаят от особената грижа на цялото ни общество. Някои организационни въпроси на най-голямата ловна организация в България засяга Дилян Тодоров в материала си “Председателят си декларира, керванът си върви…”. Разказваме за протестите на ловците срещу изграждането на поредния ветрогенераторен парк. Инициативата за наблюдение на диви животни чрез фотокапани в Централен Балкан е една от природозащитните теми в броя. Без съмнение високите цени за старите оръжия, описанията на юбилейната пушка Beretta Jubilee, ловната карабина на Merkel RX Helix, ловните пушки от карбон, сензационните ловни дрехи и оптическите прицели Leupold VX-6 ще привлекат вниманието на ловците. Навлизането на високите технологии в опазването на дивеча е илюстрирано с материала за октокоптера, който ще спасява горски животни. Някои теоретични въпроси са засегнати в публикациите “Вреден ли е вредният дивеч” и “Английски учени доказаха ползата от лова”. Запознаваме ви и с грозната дама от Африка – токачката, с кафявата мечка, представяме ви британската класация на най-скъпите ловни кучета, както и с всеобщия любимец – баракът. В обстоен материал специалистите отговарят на въпроса дали рисът се завръща в България. Прочутият ловец Роберт Атанасов ни въвежда в ловната практика с лък и стрели под рубриката “Минало в бъдещето”. Шеговитият материал “Необикновени оръжия за странни птици” ни представя куриозни предложения за оръжейната промишлиност. Иван Берсин прави истинска публицистика от виното, кафето и дребните неща. В “Книжарница” ви представяме книги и стихове на забележителния поет Николай Милчев, а ловната проза е представена с разказите “Двубой” на Владимир Арденски и “Фараонът на лисиците” на Йото Пацов.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Излезе майският брой на списание “Живият свят на България. Човек и природа, лов и риболов”. В него можете да прочетете обезпокоителни  констатации за водата и състоянието на валежите в нашата страна, поредното антрефиле на Йото Пацов за тревожните процеси в ловно-рибарския съюз, задълбочен анализ на Дилян Тодоров на стратегията за развитие на ловното стопанство у нас, съвети за засаждането на гора, изобилна информация за защитените територии, за земеделсксите практики и техните конфликтни точки с дивечовите популации и въобще биоразнообразието, работата по установяването на нови три трансгранични влажни зони, европейския почин на Хасан Садък от родопското селце Батковци, протестите на брезнишките ловци срещу добива на злато в техния край и много други.

Дивата природа е представена с материали за мащабното ваксиниране на хищниците срещу бяс, проблемна статия за голямата белочела гъска, представяне на част от застрашените и защитени птици в България, на много редки и екзотични животни. Специален блок е посветен на поредните бракониерски набези срещу дивата красота на природата. Ловно оръжие, ножове, прицели и публикация за пушката на Теодор Рузвелт съставляват раздела за ловни аксесоари. Специален материал е посветен на 25-годишнината на Зелени Балкани. Ловно-рибарски пътепис ни отвежда към далечните брегове на река Амур по следите на легендарния Дерсу Узала. Не са забравени и рибарите с материали за начини на риболов, такъми, правила и съвети. Диляна Ванкова прави анализ на съотношението мода – природа, като го определя като война, която водим със себе си. Димитър Бежански и Драги Йованчев – Джани ни поднасят необходимата порция смях. Блок материали разработва пренебрегваната тема за таксацията и дава сведения за числеността на дивечовите популации в България. Проблемна кореспонденция е посветена на поредния ловен конфликт в Говедарци, Самоковско. Фотографии и стихове на Ирена Панкева, критичната статия на Иван Есенски за сборника “Чудото с българина” на Йото Пацов, великолепните “рибни” творби на Марк Сусино са част от културния раздел на списанието. Чрез теста “Имате ли качества на истински ловец” всеки може да свери представите си за ловните си умения. Финален акорд в списанието е един от най-добрите разкази на Емилиан Станев “Смъртта на една птица”.

image1

 

 

 

 

 

 

 

 

В началото на април, в рамките на Седмицата на гората стартира нашето ново електронно периодично издание “Живият свят на България. Човек и природа, лов и риболов”. Както е видно и от името му, списанието е посветено на каузата на българската природа и ролята на обществото и личността в нейното опазване, на въпросите на лова и риболова. Амбицията на редакционния екип е да поднася на читателите си изобилна и обективна информация по всички въпроси на дивия свят, проблемите на екологията и природната среда, взаимоотношенията между човека и природата в различните сфери на икономиката, главно в селското и комуналното стопанство, да запознава читателите с развитието на популациите на дивите животни, с тяхната биология, с местообитанията им и и необходимите мерки за тяхното опазване, научните открития и постижения на българските учени в областта на биологията, ботаниката и други естествени науки, с най-новата информация във всички тези сфери от цял свят, с дейността на отечествени и чуждестранни природазащитни и екологични организации и др.

Списанието се издава от Издателство «Потайниче», а екипът се оглавява от журналистите, които само до преди месеци ръководеха издаването на сп. «Лов и риболов» – Йото Пацов и Дилян Тодоров.