Държавни чиновници окупират ловни полета за бизнесмени и политици

Държавни чиновници окупират ловни полета за бизнесмени и политици

165395_493133288537_268871353537_5943796_2953133_n

Възможно ли е държавни горски служители да си направят ловна дружинка, да завземат площ, да водят бизнесмени и полицаи, за да гърмят на воля? Не само се случва, а и продължава вече с години и е най-дребното, което става в тези държавни предприятия.

Български политици, които са и страстни ловци, познават добре висшите горски чиновници. Двете групи си правят услуги

– едните стрелят, без да плащат, ядат вкусните ястия в стопанствата, а другите ползват облаги, каквито не се полагат на държавни служители или просто заобикалят законите, които би трябвало да спазват.

През 2009 г. една част от държавните ловни стопанства бяха наети от едрия капитал за десетки години, но други останаха държавни. Очевидно те са апетитни за управление.

Покойният шеф на Северозападното държавно горско предприятие Юри Миков, който загина на път от гръцки курорт към министерството на земеделието, се оказва, че напуска частно стопанство, за да заеме държавен пост и да получава с пъти по-ниска заплата

Миков трябваше да отиде на разговор при земеделския министър, за да потвърди дали наистина горските шефове на определено число “заделят” сериозна сума за един от зам.-министрите. Не се разбра докъде стигна разследването, започнало с репликата на Бойко Борисов, че в държавата има код 19/45 или по 45 хил. лв. на 19-о число от месеца.

Но паметливи помнят, че по времето на ГЕРБ Емил Димитров, който, преди да стане депутат, посрещаше в своето ловно стопанство важни хора, беше човекът, държал здраво властта в държавните горски стопанства.

Дори Цветан Цветанов като вътрешен министър, до когото беше достигнала информация за неясни услуги и сделки в тази сфера, не успя да освети истински Емил Димитров.

Държавните горски, които остават при всяко правителство, бяха твърдо зад него и получаваха подкрепата за действията си от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов.

После двамата политици теглиха БАСТА на ГЕРБ, но горските така и не бяха “разклатени”

Например от години се знае, че един от настоящите шефове на централните горски райони, които са общо 6, има частна фирма (от 2009 г., когато се сменя властта, я прехвърля на сина си), която организира сафари във всяка точка, където има интересни животни. Любопитни имена се срещат сред туристите, възползвали се от тази VIP услуга – от едри бизнесмени до познати имена от новините. Казват, че в бюрото на този висш държавен служител има много сигнали на обикновени ловци за скандално поведение на неговите подчинени. Но папките остават в чекмеджето с години.

Вероятно защото става дума за обикновени хора, които си търсят правата, а не за политици, които плащат за сафари в Африка.

Скандалната и срамна история с ловната дружинка във великотърновското село Миндя започва от 2006 г. В нея членуват лекари, адвокати, архитекти, арендатори, които имат къщи в красивото място. Те се грижат за територията, в която ловуват, до момента, в който група държавни горски решават да направят своя дружинка с предупредителното име “Ловец” и отнемат половината ловни полета на колегите си от Миндя.

Борим се да си върнем територията, която ни принадлежи, но на жалбите няма отговор, обяснява Ради Хаджирадев, председател на ловната дружинка от Миндя.

Никога никой не е забранявал на горските да членуват в 3600-те ловни дружини у нас, но за първи път те правят своя отделна

Така се възползват от вратичка, която им дава старият закон за лова, който важеше до 2009 г., да ползват за ловуване буферна зона до едродивечовото стопанство в района. Държавните чиновници получават 1555 хектара апетитна ловна площ, докато дружинката на с. Миндя остава с едва 1497 хектара. Буферната зона е с по-голяма територия от дадената за ловуване?!

Още по-фрапантно е, че грубо се погазва сега действащият закон за лова, който в чл. 7, ал. 4 забранява в землището на едно населено място да има повече от една дружинка. А в територията на село Миндя на практика ловуват две отделни, и то членуващи в различни сдружения – дружинката на Миндя е във Великотърновското, а “Ловец” – в Златаришкото. Това създава риск за инциденти и е абсолютно недопустимо.

Всъщност процедурата по определяне на ловен район е доста сложна. По принцип поне 20 ловци трябват за сформиране на ловна дружинка. Правилото е на авджия да се падат поне 70 хектара площ. После дружинките трябва да бъдат приети в ловни сдружения, които пък от своя страна участват в национална организация като Съюза на ловците и риболовците в България. Ловните сдружения сключват договори за стопанисване на дивеча с държавните горски стопанства за срок от 15 г. Ловните райони и границите им се определят със заповед на министъра на земеделието.

През годините голяма част от държавните горски напускат ловната дружинка “Ловец”, защото сами разбират, че ползват нещо неправомерно. Остават обаче четирима-петима, които водят полицаи и бизнесмени да стрелят по дивеча

Сред тях е Николай Тотев, служител и отговорник за лова на Северноцентралното държавно горско предприятие. Затова и вероятно жалбите на хората от с. Миндя стигат само до чекмеджето на шефа на предприятието Иван Недков и не се придвижват нагоре. Любопитно е, че в страната има общо 3 подобни случая, в които лесовъди са си направили дружинки и всичките попадат в района на северноцентралното предприятие на Иван Недков. Освен “Ловец” до Миндя има и дружинки “Лесовъди” до Пирдоп и Елена.

Шефът на Северноцентралното горско предприятие Иван Недков отказа коментар по телефона пред “24 часа” с мотив, че само лично отговаря на въпроси. И добави, че създаването на дружинките на лесовъди е станало много преди той да поеме ръководството на предприятието, обвиненията, че крие сигнали нарече тъпотии.

Излиза, че се жалваме от Тотев на самия него, коментира обаче Ради Хаджирадев. Дружинката в с. Миндя е предлагала много пъти на колегите си от другата да се обединят. Самият висш държавен служител Тотев обаче отказал.(Виж какво казва той долу.) През 2011 г. тогавашният шеф на агенцията по горите Бисер Дачев отговаря на дружинката в с. Миндя, че искането им за обединяване на ловната територия е основателно. Проведено е общо събрание и е приет проект за промяна на границите на ловностопанския район. Въпреки това на местно ниво процедурата отново е спряна.

Не искаме да ни третират като хора втора ръка, ще се борим да получим това, което ни принадлежи, казва Хаджирадев. Затова и ще подготвят нова жалба, която да пратят директно до министъра на земеделието и новото ръководство на агенцията по горите.

Агенцията по горите: Взели сме мерки да се върнат на държавата

В момента има три ловни района, създадени и стопанисвани от лесовъди върху бивши държавни ловностопански райони. И трите са създадени по предложение на Съюза на лесовъдите в България, като при учредяването им е спазена процедурата, разписана в Закона за лова и опазване на дивеча. Това се казва в отговор на агенцията по горите на въпроси на “24 часа”.

Към момента на създаването на тези райони тогава е действала процедура, при която предложението за създаване на ловностопански район се прави от Съвета по лова към съответното регионално управление по горите. Въз основа на това предложение началникът на Националното управление по горите прави докладна записка до министъра на земеделието и горите.

И трите района – “Ловец” в Държавно горско стопанство (ДГС) – Болярка, “Лесовъди” в ДГС – Елена, и “Лесовъди” – в ДГС-Пирдоп, са създадени върху бивши държавни ловностопански райони, обособени през 1962 г. При създаването им е взето и писменото съгласие на ловните сдружения, граничещи с дружинките на лесовъдите, твърдят от горската агенция.

От създаването на тези дружинки до този момент са правени множество проверки по жалби на съседни ловни дружини. Въз основа на констатациите са изпращани писма до Регионалната дирекция по горите – Велико Търново, с препоръка да бъдат възстановени държавните ловностопански райони.

С измененията на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча от 2009 г.,

предложението за промяна границите на ловностопански райони вече става по инициатива на директора на държавно горско стопанство.

В тази връзка агенцията по горите е предприела действия в най-кратък срок да се изпратят предложения за възстановяване на ловностопанските райони като държавни такива, с цел отдаването им на конкурс за стопанисване и ползване на дивеча за срок от 15 години, пише в отговора до “24 часа”.

От агенцията твърдят, че са правили “множество проверки” дали държавни горски служители развиват и паралелен частен бизнес, като водят бизнесмени да ловуват. Досега нямало констатирани нарушения.

Николай Тотев, експерт по лова в северноцентралното предприятие: Като съм горски, да не ловувам ли? А шефът на КАТ защо кара кола?

- Г-н Тотев, член ли сте на ловната дружинка “Ловец”?

- От 2 години не ловувам.

- Не отговорихте член ли сте на дружинката, вие сте държавен горски?

- Какво значение има къде членувам? Да, работя в Северноцентралното държавно горско предприятие. Всички хора членуват някъде задължително. Имам право да ловувам.

Всеки има такова право. Горски, бизнесмени, цигани, мюсюлмани – няма значение кой какво работи.

- Как и защо държавни горски служители са си направили собствена дружинка?

- Какво означава горски си направили дружинка? Има си документи, решение на съда, заповед на министъра, документ на комитета по горите. Явно не знаете кой решава, как се определя район.

- Но вие отговаряте за лова в района и е конфликт на интереси да се самопроверявате?

- Като съм горски, да не ходя на лов ли? Все едно шефът на КАТ да не кара коли. Вие може да ме питате с мъже ли, с жени ли ходя на лов. Това са лични неща. Защо не ме питате ходя ли на експедиции в Хималаите или за гъби?

- А защо е отнет район от землището на с. Миндя?

- Този район никога не е бил към Миндя. Бил е държавен ловен район и е даден от държавата. Има си обособен район, решение на съда, заповед на Христо Михайлов, който е бил по това време на националното сдружение. Заповед за членство в сдружението в Златарица…

- Защо тогава има 2 дружинки в едно землище? Това е нарушение на закона?

- Всичко е спазено. Не познавате закона. Някой ви е наговорил разни неща. Има решение на българския съд. За мен каквото каже той, това е законно. Не е имало обжалване. И в търновското сдружение има землища с по 2 дружинки.

- Имаме информация, че в спорния район се водят бизнесмени да стрелят по дивеча?

- Хората си говорят. И какво, ако ходят бизнесмени? Българският ловец има право да ловува във всяка от дружинките. Може да членувам в Габрово, но ако ме поканят в Родопите или Варна, не мога ли да отида? Ловецът не е закрепостен. Не мога да говоря повече по телефона, заради вас ще ме глобят. Отидете в Златарица и вижте всички документи и тогава ще говорим.

24 часа.

Включете се в дискусионния форум за този пост

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply