Деветашката пещера

Деветашката пещера е открита през 1921 г. Общата и? дължина е 2442 м, общата и? площ е 20 400 м2, височина — 60 м. Разположена е на около 15 км североизточно от Ловеч, близо до село Деветаки на източния бряг на р. Осъм.

Достъпът до пещерата е по пътека дълга над километър, която започва малко след отбивката от пътя ЛовечЛевски за с. Деветаки в източна посока. При влажно време е затруднен. След моста има оформен импровизиран паркинг в тревата. Съществува и алтернативен път (по-подходящ за малки деца и възрастни хора, тъй като не е стръмен), водещ до паркинг на около 50 метра от пещерата – пътят към него е малко след отбивката за село Деветаки.

В миналото пещерата е била използвана за съхранение на храни от държавния резерв. След това е засекретен военен обект.  През 1950-те е години е била използвана за съхранение на петрол, а големите цистерни и доскоро стояха близо до входа на пещерата. Днес са изнесени, а стоят само част от постаментите. В момента е абсолютно невъзможно използването на пещерата за други цели. Двата моста, автомобилен и ж.п. път, водещи до пещерата, са разрушени. Махането на релсите започва през 2001 година.След затварянето и? за военни цели пещерата не се превръща в пълноценен туристически обект. Въпреки че е отворена за посещения, не е с оформена инфраструктура.

През 2011 г. в Деветашката пещера се снимат някои от по-мащабните сцени на мултимилионната холивудска продукция Непобедимите 2 в която участват голяма част от най-великите екшън герои на Холивуд като Брус Уилис, Джейсън Стейтъм, Силвестър Сталоун, Долф Лундгрен, Арнолд Шварценегер, Джет Ли, Жан-Клод Ван Дам и Чък Норис. За целите на снимките екипа и сценаристите на филма изграждат реален мост над река Осъм, който впоследствие оставят като „подарък“ на местните жители.По време на снимките еколози и природозащитници протестират срещу нарушаване на спокойствието на защитените видове обитаващи пещерата.

Уикипедия