Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Ястреб”

Планер Ястреб чертеж

По решениe ЦК през 1955 година на летището до село Мусачево(Софийска област), където по това време е базиран Централния аероклуб, ДОСО създава самолетна работилница. Първоначално в нея се правят ремонтите и регламентните проверки на намиращите се по това време в експлоатация български планери. В работилницата са назначени на работа опитни специалисти от авиоремонтните бази на военните летища Враждебна и Божурище.Основната им работа е извършване на всички видове регламентни и ремонтни дейности на съществуващите в експлоатация безмоторни самолети. Все по-ограниченото производство на самолети в България(предстоящо закриване на държавната самолетостроителна дейност), налага на ръководството на ДОСО да се замислят върху  перспективата за производство на самолети в работилницата в Мусачево. За това на работа са привлечени конструктори, аероинженери и други специалисти. За решаване на проблемите с кадрите и материално техническата база с най-голям принос е генерал Душко Кондов.

Планер Ястреб в полет

Първа рожба на тази авиоработилница става двуместния учебен планер „Ястреб”.
През 1953 г. ЦК на ДОСО, обявява конкурс за проектиране на двуместен учебно-тренировъчен планер, способен да отговори на бързорастящите нужди в аероклубовете.   Наличните там  ”Краних” и “Пионер” вече  не могат да задоволят нарастващите нужди от съвременни планери.  Авиоконструкторите инж.  Любен Панов и инж. Димитър Панчовски в сътрудничество с авиоинженера  на работилницата в Мусачево Рашко Радомиров печелят конкурса със своя проекта. Работата по проекта конструкторите започват в Завод-14 – Ловеч, където са дългосрочно командировани да работят  по пректирането на Лаз7, 7м, 12. Аеродинамичното проектиране и пресмятанията на “Ястреб” изпълнява инж. Панов а якостните пресмятания – инж. Панчовски. Проектът е оценен от комисия в състав Професор Цветан Лазаров, Доцент Борис Стоянов и представители на ДОСО. През май 1957г. започва изграждането на прототипа, който е готов в началото на 1958. Якостта на конструкцията е проверена чрез статични изпитания на нейните остновни части. Първият изпитателен полет с “Ястреб”(LZ-101) извършва м.с. Никола Кърлежов на 13.2.1958г.  Като втори пилот за пръв път сяда инж. Панов, безмоторен летец още от студентските си години. Тестовете показват, че конструкцията е сполучлива и че самолетът напълно отговаря на изискванията за учебно-тренировъчна дейност. Планерът наречен “Ястреб” получава разрешение за прост и фигурен пилотаж. През 1958-1959г. в самолетната работилница в Мусачево са построени 9 планера. Те са боядисани в жълтооранжев цвят и са сегистрации от LZ-102 до LZ-110. Появата на “Ястреб ” и наличието на “Пионер” в аероклубовете напълно задоволяват нуждите от учебни самолети.Ползват се за първоначално обучение и тренировки, прелети(има прелет от 234км с “Ястреб”.  “Жеравите” вече се ползват само за повишаване на летателната подготовка и за рекордни полети.

Планер Ястреб на земята

Конструкцията на “Ястреб” е от дървен материал(смърч от Родопите и петслоен брезов шперплат внасян от СССР и Финландия).Планерът е с високо разположено еднонадлъжниково крило с вътрешни и външни подпори и хоризонтална опащна плоскост в основата на вертикалния стабилизатор. Стиковъчните елементи са от стомана 30ХГСА а елементите на системите за управление от Дуралуминий Д-16. Дървените елементи са лепени с казеиново лепило. Задната част на крилото, елероните и опашните кормила са обшити с памучен плат, обработен с нитроцелулозен лак. Крилото е оборудвано с въздушни спирачки. Системата за кацане се състои от ска, колело с амортисьор и опашна пета. Кабината е двуместна-затворена с дублирани уреди и управление, като предното место е за обучаемия а задното за инструктора. Използван е крилен профил с високи аеродинамични характеристики в експлоатационния диапазон на числа на Рейнолдс, трапецовидна форма на крилото и опашните плоскости и ограничаване на площта на миделното сечение на тялото.Умереното крилно натоварване дава възможност за постигане на малка минимална скорост без използване на механизация на крилото с което се опростява конструкцията и се ограничава нейната маса. Необходимият диапазон от експлоатационни центровки е постигнат, като на крилото е придадена отрицателна стреловидност -5 градуса. Чрез прости и ефективни конструктивни решения и прецизен якостен разчет, масата на основните части на планера е максимално ограничена: тяло-60кг., крило-92кг., хоризонтален стабилизатор-8кг. и вертикален стабилизатор-5.5кг. Цената на сериен “Ястреб е била – 39000лв. наполовина от цената на вносния “Пионир”.

 

Планер Ястреб цвят

С “Ястреб” авиоработилницата в Мусачево дава на българските планеристи повече сигурност и надежда и светлина за придобиване на нова авиационна техника за спортни цели.

За съжаление „светлината в тунела” се оказва че е „фарът на идващия насреща влак”.

 

 Летателно технически данни
Модел   Ястреб
Размах на крилото, м   15.00
Дължина, м   8.00
Височина, м
Площ крилото, м2   19.50
Маса, кг
  празен   220
  максимална   400
Максимална скорост, км/ч   180
Макс. аеродинамично качество   20
Скорост МАК, км/ч   75
Минимална скорост на снижение, м/с   0.9
Екипаж   2

 

 

За съжаление както обикновено става в България нямаме запазен нито един от тези прекрасни български планери(имаме този лош български навик с лека ръка и без мисъл за идните поколения, да затриваме всеки подобен проект).

В статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет -  “Комета – Стандарт”

Безмоторен Самолет – “Бисер”

Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” УП-1 ”( Учебен Плъзгач-1)– Поредица Планерите На България

 

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply