Безмоторен самолет ” Рилски орел” – Поредица планерите на България

Безмоторен самолет ” Рилски орел”

Комар преди старт с ластично въже

Българският авиатор Георги Дреников е един от инициаторите за създаване на безмоторното летене у нас. Интерес към този спорт Дреников, проявява още като курсист в Аеропланното училище. През 1929 година организира курсове и практически занятия с летци, техници и студенти с построените в ДАР през 1925 година два безмоторни самолети. Първият курс по безмоторно летене за любители на въздушните спортове е проведен под негово ръководство през септември 1930 година на хълма “Църква”- северно от село Симеоново до тогавашния Американски колеж.

Благодарение на добрите си контакти с полски производители на самолети успява да получи безплатно документация и лиценз за построяването в България на 3 броя планери тип “Комар”.

До Безмоторен Комар

През август 1935 година майор Дреников учи в германското безмоторно училище Грюнау край гр. Хиршберг в Силезия, където взема лиценз за безмоторен летец клас “С”. След полет(от 3 часа) с планера “Грюнау Бебе 2″, получава и лиценз за инструктор по безмоторно летене. С официалните си права на инструктор организира, открива и ръководи Първото училище за безмоторно летене у нас, наречено “Рилски Орел”. Първите практически занятия училището провежда на бърдото край гр. Брезник през август-септември 1935 година.

Комар преди старт от склон

На 4 август 1936 година по време на XI Олимпийски игри в Берлин, с българския безмоторен самолет “Рилски Орел” (построен по лиценз на полския “Комар”), на летище Щаакен до Берлин, майор Г. Дреников печели бронзов медал. Това е първото отличие за България в този спорт. Въпреки че безмоторното летене не е включено в Олимпийските игри, поради масовостта на този спорт в Германия победителите са наградени с олимпийски медали.

Рилски орел

През м. юни 1937 година на международни състезания по безмоторно летене във Васеркупе, майор Дреников след полет с немски планер “Кондор”, печели своята втора награда- сребърен медал от това Първо световно първенство по безмоторно летене. За времето това е на-високата спортна награда за български спортист.

Безмоторен самолет Комар

Планерът е едноместен горноплощник с изцяло дървена конструкция, обшита с плат и брезов шперплат. Крилото е прикрепено с подкоси към тялото. Профилът на крилото е G-535  , като преминава в G-549 в краищата. Хоризонталния стабилизатор също има подкоси. Вертикалният стабилизатор е подвижен почти напълно.Тялото е облечено с обшивка от шперплат и плат. В предната част под носа и кабината на пилота има ска с амортизация а на опашката има опашна пета. Пред пилота има ветроупорна козирка. Крилото е с обшивка от плат. Не разполага с въздушни спирачки. От двете страни зад кабината има надпис „Рилски орел”. Стартът е обикновено от склон с помощта на ластични въжета, правени са и влекове с моторен самолет. В България са произведени 2 броя планери. Освен в България по лиценз „ Комар” е произвеждан и в Естония, Финландия, Югославия, Палестина и Франция.

Планер Комар след старт с ластично въже

Технически данни:

Разпереност ……………………………………………..15.82 м.

Дължина ………………………………………………….6.77 м.

Площ на крилата……………………………………….17.4  кв.м.

Маса празен……………………………………………..118 кг.

Максимална излетна маса……………………………200 кг.

Максимално аеродинамично качество………………20.2

Минимална скорост…………………………………….37 км/ч.

Икономична скорост……………………………………47 км/ч.

Благоприятна скорост…………………………………49 км/ч.

Максимална скорост…………………………………..120 км/ч

Минимално пропадане………………………………. 0.64 м/с.

Комар скица

Интересно е че с оригинален полски „Комар” на 19-20 октомври 1949, Станислав Виелгус, летящ  с планер “Комар 48″ SP-732, поставя световен рекорд за продължителност на  полета с време 35 часа 14 мин. Безмоторни самолети “IS-B Komar”продължават да се ползват в клубове до средата на 1960. Няколко са запазени в музеите  а има и възстановени в летателна годност. Това естествено не се отнася за българските планери  „Рилски орел”, които са безвъзвратно загубени за българската авиационна история!

IS-B Komar 49

В статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет – “Комета – Стандарт” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “ Бисер ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” УП-1 ”( Учебен Плъзгач-1)– Поредица Планерите На България

Безмоторен самолет – Злин – 25 Шохай Zlin – 25 Sohaj Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Луняк-107 Letov LF-107 Lunak – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Саламандър(Дъждовник) IS-A Salamandra Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Пионер – 109 Let LF – 109 Pionyr Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Гълъб”  – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Дранговь” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Здравка” – Поредица Планерите На България

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply