Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Жерав”

DFS Kranich im Flug

През 1938 г. немският пилот Отто Бройтингам  идва в България и прави опити да подобри рекорда за прелет с двуместен планер. Извършват се 3 прелета: от Божурище до Пловдив, Горна Оряховица и Варна. В тези прелети участват и българите – Владимир Соколов и Тодор Иванов. Преди да напусне България Отто Бройтингам подарява своя безмоторник Kranich II на българските летци. Немският самолет е използван чак до 1953 г. за учебни цели при обучението за излитане на самолетен влек.  По безмоторника Kranich II са направени чертежи и в ДСФ – Казанлък през периода 1953-1954г. са произведени 14 самолета. На тези безмоторници е дадено името “Жерав”. Самолетът е двуместен свободноносещ средноплощник с дървена монококова конструкция, облечена с плат. Има въздушни спирачки на крилата. Колесника е от 2 колела и се откачва след излитане. Каца на ска и опашна пета.

Краних2

С чудесните за времето си летателно-технически качества, „ Жерав” влиза в категорията на планери за високи спортни постижения. В България се използва като многоцелеви двуместен планер. През 1954г. обучението  на начинаещи планеристи започва на двуместни учебни планери. Поради липсата на достатъчно самолети в аероклубовете за целта се използват масово и наличните „Жерави”.

jerav

На „Жерав” летците-спортисти се обучават на полети по инструменти и и полети в облаци. Планерът е особено ценен при овладяване на техниката и тактиката на при реещи полети и прелети по маршрут. С безмоторници “Жерав” са поставени и подобрени някои национални рекорди, между които и височинни при полети на дълги вълни(К. Тонев и Роза Георгиева). Подобрени са рекордите на свободен и доцелен прелет над 300 км. Също и скоростен прелет на база 300 км.(Мирослав Иванов и Симеон Крюгеров).

В исторически аспект, безмоторния самолет „Жерав” заема достойно място в развитието и масовизирането българското безмоторно летене и в борбата за поставяне и подобряване на националните ни рекорди.

 

Летателно технически данни:

Разпереност …………………………………………..18м.

Дължина………………………………………………  7.36м.

Височина……………………………………………… 1.70м.

Носеща площ………………………………………… .22.70м2.

Маса празен…………………………………………….310кг.

Полезен товар…………………………………………..180кг.

Максимална излетна маса…………………………….490кг.

Максимално качество при 75км/ч………………………24

Минимално пропадане при 60км/ч……………………0.7м/с.

Минимална скорост…………………………………….55км/ч.

Максимална скорост с Винди…………………………..80км/ч.

Максимална скорост при влек………………………….100км/ч.

Максимална скорост ……………..…………………….215км/ч.

Максимална скорост при турбуленция………………..120км/ч.

 

За съжаление както обикновено става в България нямаме запазен нито един от тези прекрасни български планери(имаме този лош български навик с лека ръка и без мисъл за идните поколения, да затриваме всеки подобен проект).

В статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “ Бисер ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Комета – Стандарт” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” УП-1 ”( Учебен Плъзгач-1)– Поредица Планерите На България

 

 

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply