Безмоторен самолет БРО-11 Поредица планерите на България

Безмоторен самолет БРО-11

1957_Bokovo БРО-11

През 1957 година започва организацията и създаването на станции по безмоторно летене на обществени начала към комитетите на ДОСО. Практическото обучение се извършва по едноместна система чрез изтегляне с ластично въже или чрез издърпване с лебедка или автомобил. По тази причина през 1958 година в самолетната работилница  в Мусачево(създадена като  самостоятелна работилница за ремонт на безмоторни самолети през 1955 година)са произведени  и 10 броя “БРО-11″ по съветска документация.

Девица на БРО-11

Сформират се три станции за обучение в Севлиево, Трявна и Троян и в тях през 1958 и 1959 година се провеждат практически занятия. Обучаваните младежи успешно полагат „А” изпит по безмоторно летене. Поради липса на материално-техническо осигуряване през 1960 година станциите са закрити и така приключва използването на БРО-11 в България.

1957_Bokovo_BRO-11 1

Прототипа на БРО-11 е построен в 1954 год. Той е проектиран от конструктора- Б. Ошкинис в ССРЛ( днешна Литва). Целта е била да се създаде масов, евтин и надежден планер за начална подготовка на курсисти по безмоторно летене. БРО-11 е замислен да бъде лесен за построяване и ремонт дори и в кръжок по авиомоделизъм.  На този планер обучението се осъществява, като се преминава теоретичен курс след това се започват подлитания, като планера се тегли от автомобил или се стартира с ластично въже.

1957_BRO-11 2

През  1955 год. планерът е приет за масово производство и експлоатация в работилниците и структурите на ДОСААФ в СССР. В следващите години започва производството му и други страни от бившия социалистически лагер.

BRO-11

БРО-11 е предвиден за първоначално обучение на младежи от 14-17 години и тегло от 45-70кг. При по-високо тегло на пилота е било необходимо в опашката на планера да се постави допълнителна тежест от 3-4 кг. за да може да се възстанови нормалната центровка на самолета.

БРО-11 на изложение

БРО-11 е едноместен високоплощник с изцяло с дървена конструкция(има  малко метални детайли и сглобки) облечена с плат и трислоен брезов шперплат. Крилото е закрепено с подкоси към тялото. Елероните са отделени и заемат цялата задна част на крилото. Под тялото има ска изработена от Ясен и обшита  с метал.

БРО-11 старт зад автомобил

БРО-11 както и всички подобни учебни планери от това време няма тяло а плоска ферма изработена от дърво на която са закрепени крилото, стабилизаторите, ската, седалката и органите за управление.

На старт БРО-11

Стартира се с ластично въже, малка лебедка или чрез изтегляне с автомобил. Повечето първоначални полети са праволинейни и на височина от 1.5 до 10 метра за отработване ефекта на кормилата и усвояване на приземяването. По-късно се преминава и към старт с ластично въже на склон.

Старт БРО-11

Планерът е достатъчно безопасен за първоначално обучение защото при загуба на скорост не се срива а парашутира.

Още едно положително качество е лесният и евтин ремонт на планера.  Такива ремонти са се налагали достатъчно често, като се има в предвид минималния летателен опит на курсистите по безмоторно летене, които са се обучавали на БРО-11.

БРО-11 схема

Технически данни:

Разпереност……………………………………………………7.28 м.

Дължина…………………………………………………………5.17 м.

Височина…………………………………………………………1.4 м.

Носеща площ………………………………………………….10.5 кв.м.

Крилно натоварване………………………………………11 кг/м2.

Максимално качество……………………………………11

Маса празен…………………………………………………..58 кг.

Максимално тегло………………………………………..118 кг.

Благоприятна скорост……………………………………40 км/ч.

Скорост на кацане и излитане ……………………..30 км/ч.

Мартин Гергински БРО-11

БРО-11  Картина на  Мартин Гергински

БРО-11има запазени в музеите , има и много възстановени(а и новопостроени) в летателна годност. Дори в Русия има Детско-юношески летателни школи в които 12-14 годишни деца правят първите си стъпки в безмоторното летене с БРО-11. Естествено българските планери  БРО-11са безвъзвратно загубени за българската авиационна история!

П.С.

На 15.4.2016г. Руската Федерация по безмоторно летене организира среща на която се обсъждат проблемите на ЮПШ(Юношески Планерни Школи). Едно от изказванията е на Владимир Барсук началник на СИБНИА – Чаплыгин. Владимир Барсук е известен като реставратор и изпитател на самолети от ВСВ – Ил-2, Як-3 и др. Той защитава идеята за първоначално обучение на едноместни планери. Ето и неговите думи в които има много истина:

- На 11 годишна възраст направих първите си стъпки в небето с полети на БРО-11 в Новосибирската ЮПШ. От тогава съм изпитал над десет вида новопостроени апарати и съм усвоил пилотажа на голям брой моторни и безмоторни самолети. И всички те се управляват като БРО-11! Важно е всеки пилот още от началото на летателната си кариера да се научи да взема самостоятелни решения!!!

БРО-11 Монино

В статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет – “Комета – Стандарт” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “ Бисер ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет –  УП-1   ” Учебен Плъзгач-1″– Поредица Планерите На България

Безмоторен самолет – Злин – 25 Шохай Zlin – 25 Sohaj Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Луняк-107 Letov LF-107 Lunak – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Саламандър(Дъждовник) IS-A Salamandra Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет Пионер – 109 Let LF – 109 Pionyr Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Гълъб”  – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Дранговь” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет “Здравка” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет ” Рилски Орел” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет УР-1″Учебен Реяч-1″ – Поредица Планерите На България

2 Comments

  1. Мога ли да Ви предоставя материали свързани с безмоторното летене. Касаят 1939г., 40г., 42г.

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply