Безмоторен Самолет – “ Бисер ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “ Бисер ”

Бисер-Стара загора

Основен преходен планер от учебните двуместни – “Пионер”, “Ястреб” и “Жерав” дълго време е УР-1 Grunau Beby 2А”. Производство на този планер обаче е прекратено още през петдесетте години. Затова през 1963 година е създаден колектив с цел разработка на нов едноместен учебно тренировъчен планер. При проектирането се включват инжeнерите Димитър Панчовски, Андрей Влайчев, Кирил Варсамов и Димитър Канев(началник на самолетостроителното предприятие на ДОСО в Михайловград). По време на изпитателните полети към екипа от конструктори се включват  като консултанти и доцент инж. Борис Стоянов и доцент инж. Любен Панов от машинно-електротехническия институт. За работни срещи ДОСО предоставя на конструкторите помещения в сградата на ЦК на бул. “Христо Ботев” №48.

Планер Бисер

Прототипа наречен “Бисер”/I/-600/ е построен и завършен само за няколко месеца през 1964 година. През август започват изпитания, като първия изпитателен полет с него извършва з.м.с. Иван Карапанчев в които планера „Бисер“ показва отлични качества. Елероните имат отличен ефект, което позволява бързо преминаване от една спирала в друга. С лоста за управление бързо се набира скорост и то с незначително отклонение на носа надолу. Удобна кабина с добър обзор и много ефективни въздушни спирачки позволяващи кацане на площадки с ограничени размери извън летищата. Уредите в кабината позволяват и полети в сложни МТО условия. Самолета позволява с него да се правят и почти всички фигури от висшия пилотаж. При стръмен свредел губи само 50м. за една витка.

На 28.10.1964г. ЦК но ДОСО организира на летището на ЦАК-Божурище, въздушна демонстрация с “Бисер” и пресконференция. След това планера е изложен на 21 мострен панаир в Пловдив. След няколко месечна пробна експлоатация на прототитипа е пуснат в серийно производство.

През 1965 година в работилницата на ДОСО в Михайловград/ сега Монтана/ започва серийно производството. Да 1966г. са изработени са 34 планера, които заменят УР-1.

Планер Бисер - чертеж
Планера „Бисер“ има дървена конструкция с високо разположено правоъгълно крило с подкоси и Т-образни опашни плоскости. По този начин кормилото за височина се предпазва от аеродинамично засенчване при полет с голям ъгъл на атака а харизонталния стабилизатор се предпазва от повреди при кацане във висока растителност.  Конструкторите на “Бисер” избират за крилото профил НАСА 4415 и въздушни спирачки “Шемп-Хирт”. Конструкцията на “Бисер” е изпълнена от дървени материали. Обшивката на тялото на атакуващия ръб на крилото и опашката е от шперплат а на задната част на крилото, елероните и опашните кормила от памучен плат. Подкосите та крилото са от дуралуминиеви тръби. Системата за приземяване се състои от ска, колело и неподвижна опашна опора. Всички планери са боядисвани в жълтооранжев цвят. Приборите кабината позволяват летене при прости и сложни метеорологични условия денем. До 1970г. “Бисер” служи главно за учебни полети, като преходен самолет за преминаване на “Комета-стандарт”. За извършване на реещи полети и прелети е използван най-пълноценно в аероклубовете Варна, ЦАК, Сливен и Пловдив. При оценката за качествата на “Бисер” трябва да се има в предвид, че основната цел на на неговите създатели е била максимално евтина и технологична конструкция, пригодена за масово производство. Цената на един планер е била само 1200 лева.

Бисер в полет

През 1966г. конструкторите изготвят проект за „Бисер-ламинар”. Построен е прототип на този планера. Фюзелажът е от “Бисер-стандарт” но крилото е с ламинарен профил и има  задкрилки. Разпереност-12м. Дължина-5.90м. Профил на крилото- НАСА 64.3.615 снабдено с въздушни спирачки и задкрилки.Вътрешните обеми на крилото са запълнени със стиропор а обшивката е изцяло от шперплат.  Максимално аеродинамично качество при благоприятна скорост 90км/ч. – 24.8. Максимална скорост 200км/ч. Минимална скорост без клапи – 60 км/ч. Минимална скорост със спуснати клапи 53км/ч. Новия планер е показан на организираната в София през май 1967г. изложба “ДОСО в помощ на техническия прогрес”. Това е и последния планер, построен в работилниците на ДОСО. „Бисер-ламинар” (LZ-634) е експлоатиран в Централния аероклуб „Божурище”. За съжаление експлоатацията му приключва бързо. На 4.10.1977г. при кацане на площадка в близост до Божурище самолета е  повреден тежко и е бракуван. Този самолет е последният произведен. В работилницата постепенно от ремонт на планери се преминава към производство на акумулаторни кутии.

Бисер преди полет

В края на 1969г. е преустановена всяка дейност свързана с производството на планери. Както казва по-късно известният български планерист, заслужилият майстор на спорта, пилот изпитал лично много серийни и прототипи на планери и носител на златно “С” с диаманти, Иван Карапанчев:

“…От традициите ни в самостоятелна конструкторска и самолетостроителна дейност, водещи своето начало от 1926 година, остана само история, спомени и мъчителна болка!”

Мото Бисер

 

 

 

 

През 1972 година на базата на планера „Бисер“ е създаден мотопланер „Бисер“ . Над крилото е монтиран на рама двуцилиндров, двутактов двигател с въздушно охлаждане от източногерманския автомобил “Трабант”. На вала на двигателя е монтиран теглeщ въздушен винт. Държавната въздухоплавателна инспекция не дава разрешение за полетни изпитания. На 16.09.1972 г. без да има нужното разрешение, се осъществява първия полет. Рискувайки да понесе наказания Ангел Миланов, заслужилият майстор по няколко въздушни спорта сяда в кабината . След разбег от около 80 метра,  самолета излита и пилота установява вертикалната скорост на подем – 2 м/сек.  Максималната достигната скорост с включен двигател е  100 км/час, а крейсерска – 70 км/ч. По време на полета Миланов  многократно спира и запуска двигателя и доказва на практика отличните качества на мотопланера. Изправени пред свършен факт от Държавната въздухоплавателна инспекция съответните проверки и дават разрешение на мотопланера да лети.

Бисер гръб

Ето какво е написал самия Миланов на гърба на снимка направена след първите полети с мотопланера:

-„ В такъв вид беше „Бисера” когато на 16.9.1972г.(неделя), направих 6 полета до Н-600м. След това беше сменен резервоара, витлото оцветено и поставена главина отпред и на 2.10.1972г. извърших още един полет, този път вече законен и пред комисия.”


Мотопланера  значително би поевтинил обучението, премахвайки нуждата от буксировъчен моторен самолет. С ниска цена си производствена цена от 3-4 хиляди лева(внос е само двигателя от „ Трабант”, дървена конструкция на планера е изцяло българско производството), моторизирания „Бисер” е бил отличен вариант за развитие българското спортно авиостроене и планеризъм.  За съжаление всичко приключва с построяването на прототипа. Така е пропусната и последната, златна възможност за възобновяване на серийното производство на български планери, прекратено през 1966 година. От построяването на първия български планер  през 1926 година са минали 46 години. Натрупания значителен опит и знания са безвъзвратно загубени.

Модификация…………………..Бисер……..Мотопланер Бисер
Размах , м…………………………12.25…………12.25
Дължина, м………………………..5.87………….5.87
Височина, м……………………….1.48…………..1.98
Площ на крилото, м2…………..12.15………12.15
Маса, кг
Празен……………………………..156……………..190
Максимална……………………….246…………..285
Макс. Доп. скорост, км/ч………200
Макс. аеродинамично качество..20
Скорост макс., км/ч………………78………….100
Екипаж………………………………..1………………1

Бисер цветно

За съжаление както обикновено става в България нямаме запазен нито един от тези прекрасни български планери(имаме този лош български навик с лека ръка и без мисъл за идните поколения, да затриваме всеки подобен проект).

 

 

 

В статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет – “Комета – Стандарт” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” УП-1 ”(Учебен Плъзгач-1)– Поредица Планерите На България

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply