Безмоторен Самолет – ” А-11 ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” А-11”

Планер А-11 чертеж

През есента на 1960г. на летището в Мусачево се провежда лагер-школа за полети на дълги вълни. В нея по покана на ЦК на ДОСО вземат участие и двама съветски планеристи- Михаил Веритеников и Борис Старостин. Те пристигат с два планера А-11 произведени в Съветския съюз. След завършване на лагер-школата двата планера остават в България(подарени са от ДОСААФ на ДОСО).

А-11на земята

А-11 е едноместен, целометалически планер за високи и рекордни постижения. Той е свободоносещ горноплощник с ламинарен профил Р-III-А и пълна механизация на крилото(клапи и въздушни спирачки). Атакуващият ръб на крилото и горната повърхност са облечени с алуминиева сплав Д-16АТ. От долната страна крилото е обшито с плат. Тялото е полумонокок с V образен стабилизатор. Кабината има фанар от три части от плексиглас. Седалката на пилота се регулира по дължина и височина. Возната система е ска, прибираем колесник със створки и опашна пета. Конструиран и построен от конструкторското бюро –„Антонов” в клас „Свободен”. Планерът е разрешен за пълен фигурен пилотаж и полети в облаци. Снабден е стандартно с радиостанция и кислородна система.

А-11 преди влек

А-11 е първия планер с ламинарен профил,  пълна механизация  и такава скоростна поляра експлоатиран от български безмоторни летци. Приучването от българските планеристи завършва успешно и още през1961г. започват да се правят рекордни прелети и височинни полети.

През Август 1962г. се подобрява рекорда на 300км.-прелет до цел с връщане от Димитър Баксанов. Иван Карапанчев поставя нов рекорд за скоростен прелет на 300км. Постигайки средна скорост 60.216 км/ч. На 6.06.1963г. Мирослав Иванов поставя нов рекорд 350км. до цел с връщане. Най успешно обаче е представянето при полети на дълги вълни. На 27.10.1966г. Стоян Йончев излита то летище Божурище и достига абсолютна височина 9780м. и спечелена 8030м.(Два нови рекорда).Използвайки набраната височина прелита и каца на летище Шумен.

А-11 на старта

На 7.12.1967г. при групов височинен полет и прелет до цел(летище Шумен), м.с. Людмил Вартоломеев с А-11 и з.м.с. Стоян Йовчев, м.с. Николай Панайотов и м.с. Иван Анастасов с „Комета Стандарт”, достигат височини от 8650м. до 9200м. по висотомер. Прелитат по маршрут: София-Габрово-Горна Оряховица-Търговище-Шумен(305км.) с гръбно-страничен вятър от 24-38м/с(86-137км/ч) и кацат на летище Шумен. Само Иван Анастасов каца в Сливен. Пристигат до Шумен за време  2(два) часа и 30(тридесет) минути от  старта. Долитат до Шумен със запас от 3100м. височина. С този полет  тримата покриват нормативите за диаманти към Златно „С”.

За съжаление единия А-11 е счупен при излитане на летище Божурище през 1968г. С останалия здрав планер на 12.12.1968г. Людмил Вартоломеев излитайки от Божурище и набирайки височина на „Дълги Вълни”, подобрява националния рекорд достигайки височина от 10400м.(Десет хиляди и четиристотин метра). И това е само част от успехите постигнати от българските планеристи с този самолет.

Летателно технически данни:

Разпереност…………………………………………………………….16.5м.

Дължина………………………………………………………………….6м.

Височина…………………………………………………………………1.62м.

Маса празен…………………………………………………………….310кг.

Максимална излетна маса…………………………………………….445кг.

Площ на крилото……………………………………………………….12.15м2

Крилно натоварване………………………………………………….33кг/м2

Максимално качество…………………………………………………..34

Максимална скорост…………………………………………………..300км/ч.

Благоприятна скорост…………………………………………………110км/ч.

Минимална скорост с клапи на 20%……………………………………………68км/ч.

Максимална скорост при влек…………………………………………200км/ч.

Скорост на кацане с пуснати клапи на 20%………………………………..60км/ч.

Имаме един запазен А-11в музея на авиацията в Крумово. За съжаление обаче той е на външна експозиция и е в много лошо състояние. Липсва част от фанара и оборудването, обшивката на опашните плоскости е разкъсана. Въпрос на време е да бъде унищожен тотално и така да си отиде още една част от историята на българското безмоторно летене!

А-11 в Крумово

 

 

Планер А-11 в Крумово Планер А-11 в Крумово2

А-11 Крумово КаВ статията са използвани текст и снимки от Личен архив и Интернет.

Още от поредицата Българските планери:

Безмоторен Самолет – “Жерав” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Ястреб” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “ Бисер ” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – “Комета – Стандарт” – Поредица Планерите На България

Безмоторен Самолет – ” УП-1 ”( Учебен Плъзгач-1)– Поредица Планерите На България

0 Comments

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply