Аероклуб Шумен – Щастливото минало, тъжно настояще и неизвестно бъдеще! – (Част Първа – Щастливото минало)

Аероклуб Шумен – Щастливото минало, тъжно настояще и неизвестно бъдеще! – (Част Първа – Щастливото минало)

 

Имало едно време един Аероклуб Шумен или както бил по-известен сред шуменци- “Летището“. Стотици млади и не-толкова млади хора имали възможност да изпитат красотата от полетите с безмоторни и моторни самолети или да изпитат адреналина при скоковете с парашут. Минали много и щастливи години но не щеш ли, появил/и се зъл/зли магьосник/ци(След време магьосниците станали депутати)! Злия/злите магьосник/ци решили да се възползва/ат от новите времена и да се събуди/ят милионер/и.

45 години аероклуб Шумен 97 година

Така свършва щастливата приказка и започва тъжната!

Позната история, за която упорито се мълчи(или се споменава под сурдинка) вече доста години. Става въпрос за придобиване на държавно имущество в особено големи размери с главното участие на Малкия магьосник и неговият пряк покровител – Големия магьосник. Началото на историята започва през далечната 1992 г., когато е закрита Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), а за стопанисване на нейните имоти е създадена фирма „Воинтех” ЕООД, която започва да управлява стотици имоти държавна собственост – стрелкови клубове, клубове за авиомоделизъм и автошколи, където хиляди деца получаваха умения, които да ги подготвят за служба в защита на родината. В периода 2005 – 2007 управител на клона на „Войнтех” в град “Н” е Малкия магьосник. По това време фирмата вече е започнала бясно да разпродава по неясни критерии имоти държавна собственост на частни лица. Това е благодатното за крадене време на Тройната коалиция и Малкия магьосник е включен в далаверата с личната протекция на Големия магьосник, за да започне скоростна разпродажба на военни имоти.

Сгради Шумен

В края на 2006 г. летището край град “Н” е продадено на безценица. Ниската цена от 700 хил. лв. шокира жителите на град “Н”, тъй като в нотариалния акт данъчната оценка за продажба на сградата е определена на 1.28 милиона лева. Скоро след това следва нов удар. През февруари 2007 г. Малкия магьосник и представляваната от него фирма продават сградата на ОСО (срещу Търговско – промишлената палата) в идеалния център на град “Н” за 127 хил. лв. Само няколко дена по-късно същата сграда е препродадена за 1.35 млн. лева, което е над десет пъти по-висока цена от първоначалната. Невероятните успехи на Малкия магьосник в бързата разпродажба на недвижими военни имоти не спират дотук. Като управител на  клона на държавната фирма в град “Н” той прави така, че най-тлъстото парче от военните имоти в град “Н” да ги купи не кой да е, а …. собственият му баща и фирмата му „Магьосник-строй” ЕООД, в която същият Малкия магьосник ще работи по-късно като юрист. На 28.05.2007 г. над двадесет и шест декара двор, блок на три етажа, административна сграда на два етажа, още един учебен блок на два етажа, над двадесет гаража за леки и товарни автомобили, халета, работилници и т.н., общо над 6 дка застроена площ, са продадени от сина Малкия магьосник на таткото на Малкия магьосник за невероятно ниската сума от 735 хил. лв. Врътката, която правят баща и син е супер изгодна. Според най-обща оценка на експерти цената е поне двадесет пъти повече и имота реално струва над 15 млн. лева. Така Малкия магьосник осъществява поредица от бързо ликвидни сделки, за които биха му завидели и най-печените брокери от Уолстрийт. Няколко месеца по-късно на 13.09.2007 г. е осъществена поредната сделка и отново на безценица е продадена друга сграда на ОСО. Така в рамките на 2007 г., само за една година, Малкия магьосник успява да разпродаде най-апетитните терени на военните на територията на град “Н”. Според запознати, далаверата на Малкия магьосник и неговия покровител – Големия магьосник се реализирала основно в две направления: В някои от случаите те са прибирали огромни комисионни, предлагайки имотите на твърде ниски цени, а в други случаи Малкия магьосник и Големия магьосник са продавали на самите себе си, чрез регистрирани за целта фирми с подставени лица, след което бързо са препродавали военните имоти на десетократно по – високи цени. Успешната продажба на държавни терени спомага за кариерното развитие на Малкия магьосник, който от шеф на местния клон на СИК и управител на държавната фирма „Воинтех” , през юли 2012 г. заема поста председател на областната организация на партия “Х” а след това и депутат от партия “Х“.

Всяка прилика с действителни лица и събития е съвсем случайна!

 

Снимка за спомен пред857

 

 

Интервю от 2008 г:
Инж. Георги Геров: “С ликвидацията на шуменския аероклуб младите загубиха много”
автор: Недка ТУНЕВА

- Кои важни моменти от развитието на шуменския Аероклуб ще припомните на шуменци в Деня на авиацията и космонавтиката?
- Шуменският аероклуб е създаден с постановление на Министерски съвет от 1951г.

Манифестация 9 септември 1951 година

Учредителното събрание на ентусиастите в Шумен – моделисти, летци, парашутисти и други от бранша, се проведе на 1 януари 1952 г. над ресторант “Деветката”. Целта на създаването на аероклубовете в България по това време беше да се готвят кадри, необходими за военната, гражданската, селскостопанската и спортната авиация. Заедно с това обучението на парашутисти, авиотехници и авиомоделисти.

 

269272_340579696015869_1654527245_n

 

 

Затова в нашия новосъздаден аероклуб имаше 4 основни секции: едната секция беше летателна (безмоторно и моторно летене), другата секция беше парашутизъм, третата секция беше авиотехническа и четвъртата секция беше авиомоделна. В тези основни направления се обучаваха деца и младежи

Основният лозунг, който беше пред нас, гласеше: “От авиомодела през безмоторния самолет към голямата авиация”. И това нещо го постигнахме в продължение на 50 г. От създаването на аероклуба до 2000 г. от него излязоха стотици летци и моделисти и хиляди парашутисти, които достойно заемаха своето място в авиацията.

 

Комета в Шумен
- Кои имена на заслужили авиатори бихте споменали?
- Първите заслужили майстори на спорта в безмоторното летене са шуменци. Това са Александър Русев, Симеон Крюгеров и Жечко Станчев. Това са тримата заслужили майстори на спорта в Шумен, от всичките 7-8 майстори в България.

Летище Шумен през 80-те при поредното европейско първенство по безмоторно летене

 

Освен това на шуменското летище и шуменския аероклуб им се носеше славата в Европа.

 

Летище Шумен център на безмоторното летене

Тук бяха проведени изключително много състезания: републикански, балкански и европейски. Нашият аероклуб е единственият аероклуб в Европа, награден с най-високото отличие на Световната авиационна федерация. Именно в Шумен се проведе и световният конгрес на ФАИ.

Знака на FAI

 

 

Оценката, която беше дадена от многото генерали от целия свят: американци, французи, германци и др., беше изключително висока. Те заявиха определено, че такава база, ред и организация, такава спретнатост на инфраструктурата не са виждали никъде. Всичко това беше изградено с активното участие на ръководството на аероклуба.

 

Димитър Марков с Комета 3

Първият началник-основател беше Жеко Маринов Калинов, вторият след него беше Димитър Марков и Георги Радев Георгиев, при който бяха проведени изключително много мероприятия.
Последният в ръководството – ликвидаторът , който изпълняваше постановление №72 на главния ликвидатор на България Филип Димитров, беше Румен Раденков.

 

razruha
- Как се стигна дотам, една от най-добрите бази в страната да бъде разрушена?
- Това стана благодарение на постановление №72 на Филип Димитров от 1992 г., което закри и ликвидира всичките военно-приложни спортове на Организацията за съдействие на отбраната. Бяха изградени ликвидационни съвети, така както се ликвидира селското стопанство, така както се ликвидираха всички дейности в България, така както се ликвидира населението на България. Измислиха се разни организации, които трябваше да направят оценки. За да станеше това, беше необходимо всичко да се доведе до минимум, здравите маси, столове и т.н. се рушаха, за да има оценка нулева. И тази база от 700 декара, с два хангара, с най-модерната инфраструктура, беше оценена за около 300 000 лв.

 

2 hangara
- Вие твърдите, че летището е продадено като пасище. Така ли е наистина?
- Да. Земята беше продадена, като пасище

В основния документ, който ми попадна сега, се нарича “пасище”, а местността, където се намира – “Карачакъл”. Във всички други документи, които притежаваме, местността се казва “Смесе”. Цел на всичко това беше да се разруши инициативата на здравите, разумни, млади хора и да им се отнеме шансът да се развиват научно и творчески.

 

Предполетна подготовка 1988
- Какво загубиха младите хора с ликвидацията на Аероклуба?
- Те загубиха изключително много. Младите вече са в изключителна безпътица, няма къде да се съберат, няма къде да проведем нито едно мероприятие. Нашите събирания вече станаха само, когато погребваме някой от нашите колеги-летци. За това определена вина имат шуменци, нашите управници и народните представители в парламента. Никой нищо не направи, за да спре разрушаването на прекрасната база и по този начин загубихме водещото си място в Европа в областта на авиационните спортове. Нашият град беше един от центровете с най-добре развити моделизми.

 

България-Аероклуб Шумен 86-87 г. В дъното се вижда строежа на спортната зала. Още я няма новата кула на РП.
- Има ли шанс да бъде възстановен шуменският аероклуб и да си върнете базата?
- Шансът е в правосъдието. При продажбата на летището и оценките имаше документи с невярно съдържание

Когато разговарях с юристите от съвета, техният отговор беше, че всичко е направено по закон. Разговарях с всички инстанции, писахме до НС, Министерски съвет, имах срещи със съветниците на Сергей Станишев, но засега без резултат.
- В тази ситуация с какви чувства посрещате празника на авиацията и космонавтиката?
- Посрещаме празника с изключително смесени чувства по простата причина, че ветераните непрекъснато намаляваме, млади хора няма, а и липсва база, където да ги обучаваме. Водим един курс за делтапланеристи към Техникума по механотехника. Въпреки всичко много наши кадри летят и това ни дава малко надежда.

Среща 45 години аероклуб Шумен

Снимка за спомен по случай 45 години Аероклуб Шумен

 

Стенограма от заседание на Народното събрание

Въпрос, зададен от народния представител Илиян Илиев към министъра на отбраната Веселин Близнаков, относно приватизация на летището край град Шумен. 

Следва въпрос, зададен от народния представител Илиян Илиев към министъра на отбраната Веселин Близнаков, относно приватизация на летището край град Шумен.
ИЛИЯН ИЛИЕВ (КА): Уважаеми господин председател, уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин министър! На 22 декември 2006 г. държавната фирма “Войнтех” продава летището край Шумен, състоящо се от 675 декара писта, 10 административни сгради и хангари за 700 хил. лв. на дружеството “Куантум Дивелопмънт”.

Така е било

На това летище през 1952 г. е създаден Аероклуб “Шумен”. От създаването му до наши дни в него се създават и възпитават авиомоделисти, ракетомоделисти, парашутисти, безмоторни и моторни летци и авиотехници.

 

Учебни скокове на 29 декември 1949 година

Шуменският аероклуб е най-добрият в Европа. Удостоен е от Международната федерация по аеронавтика с диплом. Има добра материално-техническа база и отлично географско положение.
Господин министър, не е ли по-добре децата на България да се учат да летят в аероклубове, вместо да летят на крилете на дрогата и алкохола?!
Господин министър, въпросът ми към Вас е следният: считате ли, че с приватизацията на летище “Шумен” е защитен общественият интерес и приватизационната цена, която е платена, отговаря на стойността на земята и сградите на нея? Благодаря ви.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на министъра на отбраната господин Близнаков.
Господин министър, имате възможност да отговорите на народния представител Илиев в рамките на 3 минути.
МИНИСТЪР ВЕСЕЛИН БЛИЗНАКОВ: Благодаря Ви, уважаеми господин председател.
Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми господин Илиев! В отговор на зададения от Вас въпрос относно приватизацията на летище “Град Шумен” Ви информирам за следното. Недвижимият имот аероклуб, находящ се в гр. Шумен, областта “Смесек” е включена в капитала на търговското дружество “Войнтех”, чийто едноличен собственик е държавата чрез принципала Министерството на отбраната. Аероклубът не е летище. Той представлява имот с площ 678 хил. кв. м, върху който не съществува писта, както и постройки с разгърната застроена площ от 5500 кв. м съгласно акт за частна държавна собственост № 1995. Имотът не отговаря на изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване и не е лицензиран като летище. Сградите и хангарите са в изключително лошо състояние и за тяхното възстановяване, ако въобще това е възможно, са необходими значителни финансови средства.
С моя заповед № 33/3 ноември 2005 г. и с решение № 13/16 ноември 2005 г. на Софийския градски съд по ф.д. № 1354/1999 е прекратена дейността на търговското дружество “Войнтех” ЕООД и то е обявено в ликвидация. В изпълнение на задълженията си съгласно разпоредбата на чл. 268, ал. 1 от Търговския закон ликвидаторите на дружеството са длъжни да осребрят наличното имущество и да удовлетворят кредиторите. На основание на чл. 11 и 16 от Правилника за реда за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала е проведена процедура по продажбата на горецитирания недвижим имот с публичен търг с тайно наддаване при спазване на всички изискващи се от нормативните актове условия. Процедурата включва: наличие на разрешение от принципала, извършване на оценка от независим лицензиран оценител, оповестяване на предстоящия търг чрез публикуване на обява, назначаване от ликвидаторите на комисия по провеждане на тръжната процедура и провеждане на търг.
Оценката на лицензирания оценител за имота е 373 хил. лв. без включен ДДС. Триста седемдесет и три хиляди от лицензиран оценител! Ликвидаторите с оглед защита на държавния интерес са завишили цената двойно с начална тръжна цена 680 хил. лв. без включен ДДС. Данъчната оценка на имота е 120 хил. лв.
За участие в търга за продажба на аероклуб, находящ се в гр. Шумен, местността „Смесе” са подадени заявления за участие от двама кандидат-купувачи. Единият е „Куантум дивелъпмънт атситс” – с предложена цена 700 хил. лв., като в края на краищата продажната цена се различава значително от пазарната цена на такива имоти в района на гр. Шумен.
Справката, която ми е представена, показва, че цената на 1 дка е между 160 и 300 лв. за района. Максималната цена за такава земеделска цена е 400 лв. и това е информация от фирми, които се занимават с търговия с недвижима собственост и с имоти.
Следователно цената, която е постигната за продажбата на този имот – от 0,30 лв. максимум до 0,40 лв. на кв. м, е достигнала 1,00 лв. Направете си справки.
Така че аз мисля, че държавният интерес е защитен, процедурата е спазена и няма основание за някакво съмнение. Още повече, да ви дам друг пример, подобен аероклуб, с подобни размери – край Монтана, при начална тръжна цена 730 хил. лв. не се продаде. Не се продаде!
Така че аз мисля, че няма никакво съмнение относно тази процедура. Благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Давам думата на народния представител Илиян Илиев – право на реплика.
ИЛИЯН ИЛИЕВ (КА): Господин министър, не само че има основания и съмнения относно тази приватизационна сделка, а трябва да ви кажа, че цената е 20 пъти по-ниска от пазарната.
Освен това този терен е в регулация на гр. Шумен. Това сигурно не го знаете, нали? В регулационните планове на гр. Шумен е.
Този акт за собственост, който Вие цитирате – № 1995, искам да Ви кажа кой го е издал, сигурно знаете, това е Добрин Митев. И искам да ви прочета: пише, че няма бивш собственик на имота, съсобственици – също така няма. Това означава ли, че тази земя се е намирала във вакуум 50 или 100 години, за да няма съсобственици или собственици?
Това е един смехотворен акт. А лицето Добрин Митев знаете, че прокуратурата го издирва и той се крие от нея.
Освен това няма да Ви питам Вие къде ще бъдете след като престанете да бъдете министър, не само за тази сделка. Но това според мен е едно престъпление, тъй като Вие би трябвало да предадете летището, за което казвате, че не е летище, а как тогава летят самолети там?
Нека да Ви цитирам Постановление № 72 на Министерския съвет от 30 април 1992 г. за закриване на Организацията за съдействие на отбраната и по-точно чл. 4, ал. 6, която гласи:
„В случаите, когато предоставеното имущество по Приложение № 2 не се използва по предназначение съгласно чл. 3 или е изградено със средства на общината, министърът на отбраната след съгласуване с министъра на финансите го предоставя на общинските съвети по реда на Наредбата за държавните имоти.”
Значи Вие спокойно можете да предадете това летище на община Шумен за стопанисване и управление и да нямате проблеми с ниската цена, както казвате. Това е едно.
Второ, в контекста на последните промени в Конституцията вероятно ще се наложи военно обучение на гражданите и тази материално-техническа база, която е изградена през годините, трябва ли да се ликвидира или ще изграждате нова? Няма да Ви благодаря.
ПРЕДСЕДАТЕЛ ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ: Господин министър, имате право на дуплика.
МИНИСТЪР ВЕСЕЛИН БЛИЗНАКОВ: Уважаеми господин председател, уважаеми народни представители! Уважаеми господин Илиев, имотите на военните, които са в ликвидация, не се предават на никаква община – нито на община Шумен, нито на някоя друга. Дружеството е в ликвидация, трябва да се покрият дълговете към кредиторите и останалото да се предаде на държавата.
Така че Вашият вариант, който ми предлагате, не е възможен. Независимо кой Ви го е внушил, това е невъзможен вариант. Няма да се състои такова нещо. На нито една община няма да бъде даден никакъв имот, ще се спази законът. Това е дружество в ликвидация.
А пък да кажа на Вас, на останалите народни представители и на българската общественост, че досега повече от 1800 сгради са дадени от Министерство на отбраната безвъзмездно на общините, и повече от 200 имота. Безвъзмездно! Проверката, която назначих, показва, че повече от половината от тях не се ползват по предназначение, както е заявено.
Когато няма инвеститорски интерес, господин Илиев, ние продължаваме да предоставяме имоти на общините. Когато няма инвеститорски интерес! Когато има такъв интерес, имотите ще се продават или ще се заменят.

Недвижимият имот аероклуб, находящ се в гр. Шумен, областта “Смесек” е включена в капитала на търговското дружество “Войнтех”, чийто едноличен собственик е държавата чрез принципала Министерството на отбраната. Аероклубът не е летище. Той представлява имот с площ 678 хил. кв. м, върху който не съществува писта, както и постройки с разгърната застроена площ от 5500 кв. м съгласно акт за частна държавна собственост № 1995. Имотът не отговаря на изискванията на Закона за гражданското въздухоплаване и не е лицензиран като летище.

А специално за „Войнтех” – дружество в ликвидация, мисля, че законът е категоричен. Благодаря ви.

Така приключиха щастливите години за Аероклуб Шумен!

Малко снимки от старите ленти:

Велико Георгиев след първия скок с парашут

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Велико Георгиев след първия скок с парашут

Кеф голям

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кеф голям – младежка работа!

Зареждане с гориво

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Преди да се появи бензиновоз се зареждаше така! Имаше варели  за гориво и от ВСВ и на тях пишеше Вермахт! Зареждането беше много приятно занимание за бицепс и трицепс!

1969г.-Лагер-Школа-в-Шумен

 

 

1969г.-Лагер-Школа-в-Шумен. Самолет По-2 и курсисти. Вижда се стария хангар и поляната до него.

Великият-самолет-ПО-2

 

Самолет По-2 и курсисти. На това място 20 години по-късно се построи новата част на Аероклуба. 69 година си е гола поляна!

 

Лагер-школа-Шумен-1969г-обичайните-последни-наставленията-на-Ружа-до-вратата

Лагер-школа Шумен-1969г. Обичайните последни наставленията на Ружа до вратата на Антоновката.

Шумен-1969г.

 

Лагер-школа по парашутизъм в Шумен-1969г. Много скокове и много радостни емоции!

Изпращане-1969г-след-края-на-една-Прекрасна-лагер-школа-в-Шумен

 

Изпращане 1969г. след края на една Прекрасна лагер-школа в Шумен.

 

 

Димитър Марков

Димитър Марков като инструктор. Лека му пръст!

 

Аероклуб Шумен, лятото на 1978 г.

Аероклуб Шумен, лятото на 1978 г. -Румен Раденков, Големия Стефан, Тодорка Радева, Георги Радев, Николай Петров-Пинкера. Част от хората на снимката не познавам. Ако имат желание да пишат и ще ги включим.

Стефан Георгиев

 

 

 

Стефан Георгиев – Големия Чефо

Севдалин Генов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Севдалин Генов – Сево се подготвя за състезание. Само на тази снимка се виждат 7 Бланика!

Изобилие от самолети

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Имаше изобилие от моторни и безмоторни самолети!

Преди влека 1988

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Началното обучение – Последни наставления преди влека.

Затваряме фанара и

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Затваряме фанара и …………..

Почти като изтребител

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почти като изтребител. Много момчета тръгнали от ” Летището” станаха пилоти във Военната и Гражданската авиация!

Във втора кабина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Във втора кабина. Минаха десетилетия и нарекоха този вид снимки ” СЕЛФИ”!

На старта с дневника

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На старта с дневника. Неприятна работа но някой трябва да я върши!

След досадната писарска работа идва и летенето!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След досадната писарска работа идва и летенето!

Техник да си на старта!

 

Техник да си на старта!

Лятото на 86 г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лятото на 86 г. Кипи всякаква дейност. Летят планери, скачат парашутисти, лети ССА, довършва се новата част за предстояшото Европейско за жени. Новата кула за РП още не е започната.

На старта се чакаше понякога с часове да подхвръкнеш!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На старта се чакаше понякога с часове да подхвръкнеш!

Бъгито основна теглителна сила!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бъгито основна теглителна сила!

Вътрешна корица брошура

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1987 година се проведе Европейско първенство по Безмоторно летене за жени.

Отново в Аероклуб Шумен. Старта е срущу Пети километър.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Много участнички! Нагледахме се и на нови планери и “западни” автомобили!

Петра Цимерман и Емде Гуднур

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Брифинг преди летателна задача.

На сянка под крилото

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На сянка под крилото

Награждаването 2 задача в клас Стандарт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Награждаването 2 задача в  клас Стандарт

Крайно класиране 15м

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крайно класиране: Имаме Европейска шампионка – Татяна Обретенова!

 

 

Шумен - 1991г-.

Една от последните лагер-школи в Шумен. Лятото на 1991 година. Татяна Обретенова с курсисти. Снимка за спомен пред 857.

11149261_1069528743063973_2200125356884350526_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

И още една снимка: Тодорка Радева и Татяна Обретенова с курсисти.

Сега Аероклуб Шумен е само в нашите спомени. Дай Боже, един ден “Летището ” , както всички шуменци го знаят отново да се оглася от от шума на самолетите и отново да замирише на изгорял бензин! Нека отново се реят планери над града и отново да има пъстроцветни куполи на парашутисти в небето!

 

Към Втора чест: – Аероклуб Шумен – Щастливото минало, тъжно настояще и неизвестно бъдеще! – (Част Втора – Тъжно настояще)

 

 

Използвани са материали(Снимки и текст) от Интернет и личен фото-архив. Ако някой има желание да сподели допълнителна информация може да го направи на ggeorgiev@naloviriba.com и тя ще бъде публикувана в статията!

11 Comments

 1. Бях в аероклуб Шумен 1980-1984
  Бих искал да се свържа с колеги. Ето и номера ми: 0887893919

  • ggeorgiev казва: -

   Ако имате някакви снимки или някакви други материали и можете да ги сканирате ще се радвам да ги публикуваме.

 2. Charlesen казва: -

  Наша сборная Команда была там у вас на аеродроме 1987 года.

 3. Ние сме най – младия спортен клуб ( SKY SHUMEN ) който в момeнта се опитва да възстановява нещата.
  Всеки ден летим и скачаме.
  Ако искате заповядайте на летището да погледате.

  • ggeorgiev казва: -

   Животът ми е преминал(с малки изключение) около и на летището. И сега ходя от време на време там. С “Пирата” на който бяха бутилките на купона са ми едни от последните полети с планер.

 4. Щастливата ми младост!!! Чета и плача!

 5. hunter hunter казва: -

  Тъжна история!

 6. Шумен,…Шумеееен—))))….най-хубавите ми спомени,.. няколко ”Парашутни Лагер-школи”, състезания,….1968,..69,…!!! За съжаление и нашият ***БЪРШЕН***-СЛИВЕН има същата съдба…..тъжни истории,,,….плачи ми се като виждам всичката тази вандалска разруха !!!

  • ggeorgiev казва: -

   Прав сте! Най-хубавото време за един млад човек запален по авиацията бяха лагер-школите! Възможността да правиш това което ти доставя удоволствие и постоянния контакт с други със същите мечти те караше да забравяш за останалия свят!

 7. manolmanolov казва: -

  Аз съм Новопазарския край и като ученик си спомням че от училище ни бяха водили там и всички искахме да ставаме летци. Спомени мили

You must be logged in to post a comment.

Leave A Reply